Łazanki wigilijne z kapustą

Łazanki wigilijne z kapustą

W dzisiejszym wpisie chciałabym podzielić się z Wami jednym z ulubionych przepisów na wigilijne łazanki z kapustą. Ten prosty, ale bardzo smaczny i sycący przepis, jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnego wieczoru wigilijnego. Zawdzięcza to połączeniu łazanek z przysmakiem każdej polskiej wigilii, jakim jest kapusta. Komfort ciepłego, domowego posiłku wzbudza wspomnienia z dzieciństwa i jest jednym z tych dań, które przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Bez względu na to, czy nigdy nie zrobiłeś/aś łazanek wigilijnych z kapustą czy jesteś fanem tych smaków, ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • Ciasto na łazanki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • wody około 1/2 szklanki
  • sól do smaku
  • 1 łyżka stopionego masła lub oleju
  • Dodatkowo:
  • 1 główka białej kapusty
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia cebuli

Łazanki wigilijne z kapustą – jak zrobić?

  1. Mąkę wsypujemy do miski albo na stolnicę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i masło albo olej i zagniatamy ciasto dolewając stopniowo wodę, ciasto ma być elastyczne podobne jak na pierogi. Z ciasta rozwałkowujemy cienkie placki i kroimy na kwadraciki dowolnej wielkości. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, na wrzątek wrzucamy porcjami łazanki i gotujemy na średnim ogniu. Po wypłynięciu gotujemy około 2 minuty i odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
  2. Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko podsmażamy i dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy łazanki i wszystko razem mieszamy.

Łazanki wigilijne z kapustą – dodatkowe informacje

Łazanki można podawać na ciepło albo na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ŁAZANKI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM
Następny przepis: Łazanki z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode