Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem
Zapraszam do wypróbowania niezwykłego przepisu, który łączy w sobie włoski kunszt kulinarnej klasyki z nutą zdrowego zielenia. Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem to bogate w smaku danie, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Składniki takie jak mięso mielone, szpinak i sos beszamelowy tworzą wyjątkową kombinację, pozwalającą na pełne doświadczenie kulinarnych uroków Włoch. Ta lazania, choć rozbudowana, jest naprawdę warta każdej minuty poświęconej na jej przygotowanie. Z pewnością zachwyci wszystkich miłośników klasycznych smaków, jak i tych poszukujących nowatorstwa w kuchni. Idealna propozycja na smaczny i sycący obiad lub kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 600 ml przecieru pomidorowego
- suszone oregano i bazylia, sól
- gotowe płaty makaronu do lazanii
- Szpinak:
- 15 dkg szpinaku świeżego
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- Na sos beszamelowy:
- ok. 500 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, gałka muszkatołowa
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem – jak zrobić?
- Rozdrobić mięso mielone widelcem i wyłożyć na gorącą patelnię.
- Podsmażyć mięso bez dodatku tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
- Delikatnie posolić.
- Dodać przecier pomidorowy, po pół łyżeczki bazylii i oregano.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minut.
- Roztopić na patelni łyżkę masła, wyłożyć na nie liście szpinaku i wycisnąć 1 ząbek czosnku.
- Posolić i mieszać do momentu, aż liście zaczną się kurczyć.
- Usmażony szpinak odłożyć.
- Roztopić masło w garnku i dodać łyżkę mąki.
- Wymieszać zasmażkę za pomocą trzepaczki do jajek.
- Dolewać małymi porcjami mleko, wciąż mieszając.
- Kiedy wlać odmierzone mleko, sos zaczął bulgotać, posolić do smaku i dodać około 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
- Przygotować sos beszamelowy, sos pomidorowy i usmażony szpinak.
- Przed przekładaniem lazani, posmarować dno i boki foremki sosem beszamelowym.
- Wyłożyć 3 płaty makaronu, również posmarować sosem beszamelowym.
- Na makaron wyłożyć 1/3 porcji mięsa mielonego z przecierem, a na to posypać serem żółtym.
- Na wierzch ułożyć 3 płaty makaronu i posmarować sosem beszamelowym.
- Na to wyłożyć usmażony szpinak, a na niego ser i makaron.
- Na makaron wyłożyć sos beszamelowy, mięso mielone, ser żółty i makaron.
- Na ostatnią warstwę makaronu wyłożyć pozostałość mięsa mielonego w sosie pomidorowym i posypać startym żółtym serem.
- Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym piekarniku około 50 minut.
- Po tym czasie zdjąć folię i zostawić w wyłączonym już piekarniku na 20 minut.
Porady – dodatkowe informacje
* Solić ostrożnie, ponieważ solimy w tym daniu sos beszamelowy, mięso mielone oraz szpinak. Słony jest również żółty ser.
* Ser żółty może być w całości starty, albo w plastrach, to zależy od tego co mamy w lodówce 🙂
* Składniki na tę lazanię wystarczą również na odrobinę większą formę. Chociaż przyznaję, że wielkość tej której użyłam była idealna ( jak dla mnie oczywiście ). Potrzeba wtedy tylko więcej makaronu do lazanii.
* Robiąc sos beszamelowy trzeba przyglądać się jego konsystencji. Ja robię taki przypominający ciasto na naleśniki. Po przestygnięciu i tak gęstnieje.
* Nie ma potrzeby gotować makaronu do lazanii.
* Zamiast świeżych liści szpinaku można użyć szpinaku mrożonego, uprzednio tylko rozmrozić.
* Przyprawiać wedle smaku
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lazania brokułowa
Następny przepis: Lazania z dynią i mięsem mielonym