Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapraszam do wypróbowania niezwykłego przepisu, który łączy w sobie włoski kunszt kulinarnej klasyki z nutą zdrowego zielenia. Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem to bogate w smaku danie, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Składniki takie jak mięso mielone, szpinak i sos beszamelowy tworzą wyjątkową kombinację, pozwalającą na pełne doświadczenie kulinarnych uroków Włoch. Ta lazania, choć rozbudowana, jest naprawdę warta każdej minuty poświęconej na jej przygotowanie. Z pewnością zachwyci wszystkich miłośników klasycznych smaków, jak i tych poszukujących nowatorstwa w kuchni. Idealna propozycja na smaczny i sycący obiad lub kolację.

Składniki:

  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 ml przecieru pomidorowego
  • suszone oregano i bazylia, sól
  • gotowe płaty makaronu do lazanii
  • Szpinak:
  • 15 dkg szpinaku świeżego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • Na sos beszamelowy:
  • ok. 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, gałka muszkatołowa

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem – jak zrobić?

  1. Rozdrobić mięso mielone widelcem i wyłożyć na gorącą patelnię.
  2. Podsmażyć mięso bez dodatku tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
  3. Delikatnie posolić.
  4. Dodać przecier pomidorowy, po pół łyżeczki bazylii i oregano.
  5. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minut.
  6. Roztopić na patelni łyżkę masła, wyłożyć na nie liście szpinaku i wycisnąć 1 ząbek czosnku.
  7. Posolić i mieszać do momentu, aż liście zaczną się kurczyć.
  8. Usmażony szpinak odłożyć.
  9. Roztopić masło w garnku i dodać łyżkę mąki.
  10. Wymieszać zasmażkę za pomocą trzepaczki do jajek.
  11. Dolewać małymi porcjami mleko, wciąż mieszając.
  12. Kiedy wlać odmierzone mleko, sos zaczął bulgotać, posolić do smaku i dodać około 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
  13. Przygotować sos beszamelowy, sos pomidorowy i usmażony szpinak.
  14. Przed przekładaniem lazani, posmarować dno i boki foremki sosem beszamelowym.
  15. Wyłożyć 3 płaty makaronu, również posmarować sosem beszamelowym.
  16. Na makaron wyłożyć 1/3 porcji mięsa mielonego z przecierem, a na to posypać serem żółtym.
  17. Na wierzch ułożyć 3 płaty makaronu i posmarować sosem beszamelowym.
  18. Na to wyłożyć usmażony szpinak, a na niego ser i makaron.
  19. Na makaron wyłożyć sos beszamelowy, mięso mielone, ser żółty i makaron.
  20. Na ostatnią warstwę makaronu wyłożyć pozostałość mięsa mielonego w sosie pomidorowym i posypać startym żółtym serem.
  21. Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym piekarniku około 50 minut.
  22. Po tym czasie zdjąć folię i zostawić w wyłączonym już piekarniku na 20 minut.

Porady – dodatkowe informacje

* Solić ostrożnie, ponieważ solimy w tym daniu sos beszamelowy, mięso mielone oraz szpinak. Słony jest również żółty ser.

* Ser żółty może być w całości starty, albo w plastrach, to zależy od tego co mamy w lodówce 🙂

* Składniki na tę lazanię wystarczą również na odrobinę większą formę. Chociaż przyznaję, że wielkość tej której użyłam była idealna ( jak dla mnie oczywiście ). Potrzeba wtedy tylko więcej makaronu do lazanii.

* Robiąc sos beszamelowy trzeba przyglądać się jego konsystencji. Ja robię taki przypominający ciasto na naleśniki. Po przestygnięciu i tak gęstnieje.

* Nie ma potrzeby gotować makaronu do lazanii.

* Zamiast świeżych liści szpinaku można użyć szpinaku mrożonego, uprzednio tylko rozmrozić.

* Przyprawiać wedle smaku


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lazania brokułowa
Następny przepis: Lazania z dynią i mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode