Lazania z dynią i mięsem mielonym

Lazania z dynią i mięsem mielonym

Lazania z dynią i mięsem mielonym to aromatyczne danie, które z powodzeniem może stać się głównym punktem jesiennego menu. Ten oryginalny przepis łączy w sobie soczystość mięsa mielonego z delikatnym smakiem dyni, tworząc niepowtarzalny smak. Unikalna kombinacja składników przepisu gwarantuje prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Przepis jest idealny dla osób szukających nowych smaków oraz dla miłośników połączenia tradycyjnej kuchni z nowoczesnymi trendami. Jest to również doskonała propozycja na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • połowa oczyszczonej i obranej dyni (u mnie dynia przed obraniem miała ok. 1800 g)
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron lasagne

Lazania z dynią i mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. 1.
    Cebulę pokroić w kostkę i udusić. Dodać mięso i posiekany czosnek i dusić. W międzyczasie pokroić dynię na drobną kostkę. Dodać do mięsa, dolać trochę wody, dodać koncentrat i dusić aż dynia zmięknie. Bazylię posiekać, dorzucić i doprawić resztą przypraw. Gotować jeszcze chwilę.
  2. 2.
    Przygotować beszamel: robimy jasną zasmażkę z mąki i masła, dolewamy porcjami mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy żółtko, dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem, gałką i pieprzem.
  3. 3.
    Układać lazanię w formie (u mnie tortownica) warstwami sosu i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Jako ostatnia warstwę układamy makaron.
  4. 4.
    Polewamy całość beszamelem, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 30 minut.

Lazania z dynią i mięsem mielonym – dodatkowe informacje

Ważne! Każdą warstwę makaronu polać odrobiną gorącej wody – makaron wchłonie ją i tak się ugotuje nie zabierając wilgoci z sosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem
Następny przepis: Łazanki po góralsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode