Lazania - Lasagne

Lazania – Lasagne

Przygotowanie lazani to idealny sposób, aby zaskoczyć swoją rodzinę wyrafinowanym, włoskim daniem. Ubogacone aromatycznymi ziołami, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i białym sosem beszamelowym, ta warstwowa pasta zapewni zniewalający efekt na każdej imprezie. Tradycyjnie lasagne podaje się prosto z piekarnika, w dużych, okazałych blaszkach, co nadaje jej domowego, przytulnego charakteru. Teraz będziecie mogli dowiedzieć się, z czym podawać lasagne, aby najpełniej cieszyć się jej smakiem. Jedno jest pewne – burza smaków, jaką oferuje to danie, sprawi, że każdy miłośnik kuchni mediterraneckiej będzie wniebowzięty.

Składniki:

  • 1 paczka płatów lasagne (kupiłem w Biedronce świeże za 1,99 w promocji – ale mogą być też suche)
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta oregano
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek keczupu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, chili, vegeta
  • szczypta cukru
  • Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 1/2 litra mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Lazania – lasagne – jak zrobić?

Słowa kluczowe: z czym podawać lasagne, lasagne w blaszce

Lazania – dodatkowe informacje

Najlepiej kupować na lazanię płaty świeże lub suche, ale takie których już nie trzeba gotować. Lazanię kroimy w foremce i wyjmujemy przy pomocy dwóch łopatek kuchennych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lava cake
Następny przepis: Nalewka z lawendy na zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode