Lazania – Lasagne
Przygotowanie lazani to idealny sposób, aby zaskoczyć swoją rodzinę wyrafinowanym, włoskim daniem. Ubogacone aromatycznymi ziołami, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i białym sosem beszamelowym, ta warstwowa pasta zapewni zniewalający efekt na każdej imprezie. Tradycyjnie lasagne podaje się prosto z piekarnika, w dużych, okazałych blaszkach, co nadaje jej domowego, przytulnego charakteru. Teraz będziecie mogli dowiedzieć się, z czym podawać lasagne, aby najpełniej cieszyć się jej smakiem. Jedno jest pewne – burza smaków, jaką oferuje to danie, sprawi, że każdy miłośnik kuchni mediterraneckiej będzie wniebowzięty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka płatów lasagne (kupiłem w Biedronce świeże za 1,99 w promocji – ale mogą być też suche)
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta oregano
- 10 dag startego żółtego sera
- 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
- 6 łyżek keczupu
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, chili, vegeta
- szczypta cukru
- Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ok. 1/2 litra mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Lazania – lasagne – jak zrobić?
Słowa kluczowe: z czym podawać lasagne, lasagne w blaszce
Lazania – dodatkowe informacje
Najlepiej kupować na lazanię płaty świeże lub suche, ale takie których już nie trzeba gotować. Lazanię kroimy w foremce i wyjmujemy przy pomocy dwóch łopatek kuchennych.