Lazania brokułowa
Wypełniony soczystymi brokułami i aromatycznymi przyprawami, ten przepis na Lazanię brokułową to prawdziwy rarytas dla miłośników wegetariańskich wersji tradycyjnych dań. To doskonały sposób na wykorzystanie brokułów, które są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Lazania brokułowa jest pożywne, kremowe i pełne warzywnego smaku. To genialna alternatywa dla klasycznej lazani z mięsem, a jednocześnie sposób na smaczne i szybkie danie dla całej rodziny. Ta lazania z brokułami jest doskonałym daniem na zimowe wieczory, kiedy potrzebujesz ciepłego, sycącego posiłku. Zapraszamy do odkrycia walorów smakowych lasagne brokułowej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 główka brokułu (świeża lub mrożona)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki pszenna (kopista)
- 1 łyżka masła (kopista)
- ser żółty tarty lub w plastrach
- sól, pieprz, cukier i gałka muszkatołowa
- 12 płatów makaronu lasagne (rodzaj nie wymagający gotowania)
- tłuszcz do natłuszczenia blaszki (margaryna lub masło)
- zioła prowansalskie
- chilli w proszku
Lazania brokułowa – jak zrobić?
- Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do miękkości. Odsączamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy śmietanę, chwilę podgrzewamy mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Chwilkę mieszamy i wlewamy zimne mleko. Mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W razie potrzeby dolewamy mleka, aby sos nie był za gęsty. Beszamel gotowy.
- Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy 3 płaty lazanii, smarujemy musem brokułowym i polewamy beszamelem. Kładziemy ponownie płaty i powtarzamy czynność. Na ostatnią warstwę lazanii nalewamy beszamel, wykładamy ser żółty i posypujemy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą chilli.
- Zapiekamy do uzyskania złotego koloru.
Lazania brokułowa – dodatkowe informacje
Jeżeli do sosu beszamel dodamy koperek to uzyskamy sos koperkowy itd (chrzan, miód, musztarda, łosoś wędzony). Jest to wspaniała baza do tworzenia sosów, które są aksamitne i nigdy nie mają grudek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka z lawendy na zdrowie
Następny przepis: Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem