Lazania brokułowa

Lazania brokułowa

Wypełniony soczystymi brokułami i aromatycznymi przyprawami, ten przepis na Lazanię brokułową to prawdziwy rarytas dla miłośników wegetariańskich wersji tradycyjnych dań. To doskonały sposób na wykorzystanie brokułów, które są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Lazania brokułowa jest pożywne, kremowe i pełne warzywnego smaku. To genialna alternatywa dla klasycznej lazani z mięsem, a jednocześnie sposób na smaczne i szybkie danie dla całej rodziny. Ta lazania z brokułami jest doskonałym daniem na zimowe wieczory, kiedy potrzebujesz ciepłego, sycącego posiłku. Zapraszamy do odkrycia walorów smakowych lasagne brokułowej.

Składniki:

  • 1 główka brokułu (świeża lub mrożona)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki pszenna (kopista)
  • 1 łyżka masła (kopista)
  • ser żółty tarty lub w plastrach
  • sól, pieprz, cukier i gałka muszkatołowa
  • 12 płatów makaronu lasagne (rodzaj nie wymagający gotowania)
  • tłuszcz do natłuszczenia blaszki (margaryna lub masło)
  • zioła prowansalskie
  • chilli w proszku

Lazania brokułowa – jak zrobić?

  1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do miękkości. Odsączamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy śmietanę, chwilę podgrzewamy mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  2. Roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Chwilkę mieszamy i wlewamy zimne mleko. Mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W razie potrzeby dolewamy mleka, aby sos nie był za gęsty. Beszamel gotowy.
  3. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy 3 płaty lazanii, smarujemy musem brokułowym i polewamy beszamelem. Kładziemy ponownie płaty i powtarzamy czynność. Na ostatnią warstwę lazanii nalewamy beszamel, wykładamy ser żółty i posypujemy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą chilli.
  4. Zapiekamy do uzyskania złotego koloru.

Lazania brokułowa – dodatkowe informacje

Jeżeli do sosu beszamel dodamy koperek to uzyskamy sos koperkowy itd (chrzan, miód, musztarda, łosoś wędzony). Jest to wspaniała baza do tworzenia sosów, które są aksamitne i nigdy nie mają grudek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z lawendy na zdrowie
Następny przepis: Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode