Lavas - turecki płaski chlebek

Lavas – turecki płaski chlebek

Lavas to tradycyjne tureckie pieczywo, którego korzenie sięgają stuleci. Wyjątkowo cienki i lekki, ma niesamowitą zdolność do rozciągania, co sprawia, że jest idealny do zawijania różnego rodzaju farszów. Chociaż znajdowanie oryginalnego tureckiego chleba może być wyzwaniem (mogą Państwo zastanawiać się, gdzie kupić chleb turecki), to własnoręczne przygotowanie tego pieczywa jest zaskakująco proste. Warto spróbować stworzyć go w swojej kuchni i poczuć smak prawdziwego Orientu. Nasz przepis na Lavas to propozycja dla każdego, kto kocha egzotyczne smaki i chciałby odkryć sekrety tureckiej kuchni. Jedno jest pewne – ten płaski chlebek podbije serca wielu smakoszy.

Składniki:

  • 350 ml wody o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru (użyłam mniejszej ilości)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli

Lavas – turecki płaski chlebek – jak zrobić?

  1. W misce wymieszać wodę, drożdże, cukier i olej. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powinny utworzyć grubą gęstą pianę.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać mieszaninę drożdży i dokładnie wymieszać. Na tym etapie ciasto będzie dość lepkie.
  3. Na posypanej mąką powierzchni, zagniatać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. (Jeśli jest naprawdę zbyt lepkie, aby to zrobić, dodać łyżkę lub dwie mąki)
  4. Umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć naoliwioną folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W zależności od temperatury, może to potrwać dłużej.
  5. Ciasto przełożyć na omączony blat. Odgazować – wyłożyć je na blat i przegnieść, albo zanurzyć w nie pięść albo nakłuwać palcem. Podzielić na pół, a następnie dzielić dalej na 16 małych kulek.
  6. Na posypanym mąką blacie i za pomocą posypanego mąką wałka do ciasta, wałkować każdą kulkę na koło o średnicy ok 20 cm i grubości około 5 mm. Jeżeli chcemy większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm.
  7. Podgrzać dużą patelnię na dużym ogniu (nie dodawać oleju). Smażyć placki po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia tylko 1 lub 2 minuty, a następnie odwrócić. Kiedy placek po drugiej stronie zacznie się brązowić, zdjąć z patelni i utrzymać w cieple podczas smażenia pozostałych placków (można przykryć folią aluminiową i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika). Placki powinny nadal być na tyle miękkie, aby można je było złożyć lub zrolować. Smacznego!

Lavas – dodatkowe informacje

Patelnia powinna być cały czas czysta i sucha, więc jeżeli przypadkiem zostaną na niej resztki przypalonej mąki, należy je usunąć a patelnię przed kolejnym smażeniem wysuszyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łatwy sernik na herbatnikach
Następny przepis: Łatwy makowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode