Łatwe ciasto na każdą okazję

Łatwe ciasto na każdą okazję

To właśnie dla Ciebie prezentuję przepis na łatwe ciasto na każdą okazję. Bez względu na twój poziom umiejętności w kuchni, to ciasto jest proste do zrobienia i zawsze wychodzi smaczne. Przygotuj składniki, podążaj za prostymi krokami i ciesz się swoim domowym wypiekiem. Niezależnie od okazji – urodziny, święto czy spontaniczny deser – to ciasto zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Gotowanie nie musi być trudne, a ten przepis jest najlepszym tego dowodem. Ciesz się pysznym, domowym ciastem bez żadnego stresu i pośpiechu. Przekonaj się jak łatwe, smaczne i satysfakcjonujące może być pieczenie!

Składniki:

  • 2,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Łatwe ciasto na każdą okazję – jak zrobić?

  1. Jajka miksujemy z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ciasta i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy, wlewamy wodę i jeszcze raz mieszamy całość, do połączenia składników.
  2. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao i starannie mieszamy.
  3. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wym. 32x20cm i wlewamy na przemian ciemne i jasne ciasto. Za pomocą wykałaczki lub widelca robimy esy – floresy i wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy około 1 godz. w 170 – 180ºC, do suchego patyczka.
  4. Wierzch ostudzonego ciasta zdobimy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

xxxx – dodatkowe informacje

Do łatwego ciasta na każdą okazję możemy użyć też innego aromatu, np. rumowego. Jeśli ktoś lubi słodziutkie wypieki, można dodać więcej cukru. Jeszcze przed wylaniem ciasta na formę warto kilkakrotnie „pociąć” je nożem, usunie to duże pęcherzyki powietrza powstałe podczas mieszania ciasta i zapobiegnie powstawaniu nierówności przy pieczeniu.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łatwa i szybka babka z wodą mineralną.
Następny przepis: Łatwa szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode