Łatwa i szybka babka z wodą mineralną.
Niezwykła, ale niewymagająca babka na wodzie to prawdziwa rewelacja dla wszystkich miłośników słodkości. Tym razem klasyczne ciasto zostaje przemienione dzięki wykorzystaniu wody mineralnej. Owoc tej kulinarnych eksperymentów to delikatna i wilgotna babka, której sekret tkwi w unikalnej teksturze. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Ten przepis to nie tylko prosta propozycja dla wszystkich, którzy nie są mistrzami w sztuce pieczenia, ale także gratka dla poszukiwaczy nowych, niekonwencjonalnych smaków. Łatwa i szybka babka z wodą mineralną to pozycja obowiązkowa w każdej książce kucharskiej.
Składniki:
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżeczki kakao (typu puchatek ale można dodać zwykłego)
Łatwa i szybka babka z wodą mineralną. – jak zrobić?
- Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek. Mieszamy. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Do części ciasta dodajemy kakao. Ciasto wylewamy na blaszkę na które możemy dodać różnorakie owoce. Pieczemy w 180 stopniach.
Łatwa i szybka babka z wodą mineralną – dodatkowe informacje
Czas pieczenia babki zależy od tego, czy dodamy jakieś owoce.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łatwy chleb na zakwasie
Następny przepis: Łatwe ciasto na każdą okazję