Latający Jakub

Latający Jakub

Latający Jakub – to klasyczny, polski przepis, który oczaruje Cię prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem. Popularny na wielu polskich stołach, dzięki swojej uniwersalności jest idealny na rodzinne spotkania, imprezy czy zwykłe, codzienne posiłki. Składa się z prostych, łatwo dostępnych składników, które prawdopodobnie znaleźć można w każdej kuchni. Uwielbiany przez dorosłych i dzieci, to danie, które zawsze zachwyca. Zaskocz swoich gości i przygotuj Latającego Jakuba. Ciekawy smak porozumienia prostoty i wyrafinowania, to coś, co na pewno wprowadzi urozmaicenie do twojego kulinarnego repertuaru.

Składniki:

  • Boczek wędzony w plastry (ok. 10 plastrów)
  • Pokrojony pieczony kurczak
  • 4 banany
  • Garść solonych orzeszków ziemnych
  • Zalewa: 250ml śmietany kremówki 30%
  • 7 łyżek ketchupu
  • Zioła włoskie (mieszanka ok. 3 łyżki)

Latający jakub – jak zrobić?

  1. W naczyniu żaroodpornym lub na blasze układamy podsmażony lekko na patelni boczek, na to kroimy w kostkę pieczonego kurczaka-bez kości (można wykorzystać gotowego kupnego), na to ułożyć pokrojone wzdłuż banany. Do zalewy ubić kremówkę na sztywno, dodać ketchup i zioła – wymieszać delikatnie i wyłożyć na banany, posypać orzeszkami. Zapiekać do zrumienienia w piekarniku nagrzanym na 180°C, około 25 minut.

Latający Jakub – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak można dodać pikantny ketchup, a orzeszki solone


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lastryko
Następny przepis: Łatwa tarta cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode