Latający Jakub
Latający Jakub – to klasyczny, polski przepis, który oczaruje Cię prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem. Popularny na wielu polskich stołach, dzięki swojej uniwersalności jest idealny na rodzinne spotkania, imprezy czy zwykłe, codzienne posiłki. Składa się z prostych, łatwo dostępnych składników, które prawdopodobnie znaleźć można w każdej kuchni. Uwielbiany przez dorosłych i dzieci, to danie, które zawsze zachwyca. Zaskocz swoich gości i przygotuj Latającego Jakuba. Ciekawy smak porozumienia prostoty i wyrafinowania, to coś, co na pewno wprowadzi urozmaicenie do twojego kulinarnego repertuaru.
admin
Składniki:
- Boczek wędzony w plastry (ok. 10 plastrów)
- Pokrojony pieczony kurczak
- 4 banany
- Garść solonych orzeszków ziemnych
- Zalewa: 250ml śmietany kremówki 30%
- 7 łyżek ketchupu
- Zioła włoskie (mieszanka ok. 3 łyżki)
Latający jakub – jak zrobić?
- W naczyniu żaroodpornym lub na blasze układamy podsmażony lekko na patelni boczek, na to kroimy w kostkę pieczonego kurczaka-bez kości (można wykorzystać gotowego kupnego), na to ułożyć pokrojone wzdłuż banany. Do zalewy ubić kremówkę na sztywno, dodać ketchup i zioła – wymieszać delikatnie i wyłożyć na banany, posypać orzeszkami. Zapiekać do zrumienienia w piekarniku nagrzanym na 180°C, około 25 minut.
Latający Jakub – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak można dodać pikantny ketchup, a orzeszki solone