Lasania wg Ewy

Lasania wg Ewy

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego przepisu na lasanię, który pochodzi prosto od Ewy Wachowicz – doświadczonej kucharki i autorki wielu doskonałych potraw. Lasania wg Ewy ma niepowtarzalny smak i konsystencję, którą można osiągnąć jedynie poprzez podążanie za jej przepisem. Właśnie dzięki swojemu podejściu do gotowania oraz umiejętnościom, Ewa stworzyła wersję lasanii, która idealnie łączy w sobie tradycyjne włoskie składniki z domowym, polskim akcentem. Inspirujący przepis na lazanię Ewy Wachowicz zdobył popularność nie tylko dzięki jej programowi telewizyjnemu, ale też dzięki doskonałemu smakowi końcowego dania.

Składniki:

  • Makaron gotowy lasania – 1 opakowanie
  • Farsz:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 marchewki
  • 20 dag pieczarek drobno pokrojonych
  • 1 puszka pomidorów
  • bazylia, oregano, kostka mięsna
  • Sos:
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki margaryny
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • Kawałek żółtego sera

Lasagna wg Ewy – jak zrobić?

  1. Makaron należy ugotować ale żeby nie był za miękki, najlepiej gotować go o połowę krócej niż to pisze na opakowaniu. Mięso mielone podsmażyć następnie dusić razem z pomidorami pokrojoną w kostkę marchewką i pieczarkami. Doprawić przyprawami. Sos – margarynę lub masło rozpuścić na wolnym ogniu wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać to mlekiem i podgotować, doprawić gałką i cytryną.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną wyłożyć jedną warstwę makaronu przykryć farszem polać sosem. Położyć drugą warstwę makaronu i farszu położyć starty ser żółty i przykryć makaronem. Na wierzch polać jeszcze trochę sosu i posypać znowu serem. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Piec w temp 170 stopni.

Słowa kluczowe: lazania Ewy Wachowicz, lazania przepis Ewy Wachowicz

Lasania wg Ewy – dodatkowe informacje

Tak naprawdę do lasanii można dodać takie składniki jakie kto lubi, np niekoniecznie dodajemy pieczarki i już jest inny smak


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lasagne z warzywami i bazylią
Następny przepis: Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode