Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem
Jeśli szukasz połączenia tradycyjnych smaków z nowoczesnym, zdrowym akcentem, lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem jest dla Ciebie. Pierwotnie zapożyczona z włoskiej kuchni, ta pyszna wersja lasagne ma w sobie wszystko, czego oczekujesz od tego ulubionego dnia – soczyste mięso, warstwy delikatnych makaronów i aromatyczny sos pomidorowy. Ale to właśnie dodatek szpinaku i pieczarek nadaje tej lazaniu niepowtarzalny smak i wartości odżywcze. Bogate w witaminy i minerały warzywa są subtelnym, a zarazem znaczącym uzupełnieniem klasycznej receptury, nadając całemu danie świeżości i głębi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (sugeruję z szynki)
- 1 opakowanie płatów lasagne
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 500 g pieczarek
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 150 g śmietany
- 2-3 łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki masła
- 2 cebule
- Oregano, pieprz, sól, curry, olej do smażenia
Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem – jak zrobić?
- Mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy sól i pieprz. Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, wsypujemy oregano i chwilę dusimy.
- Na maśle dusimy pokrojone pieczarki i cebule. Dodajemy rozmrożony szpinak, drobno posiekane ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, curry i jeszcze parę minut dusimy. Następnie wlewamy śmietanę i w razie potrzeby zagęszczamy mąką.
- W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy płaty lasagne. Kładziemy warstwę mięsa z sosem pomidorowym, posypujemy odrobiną startego sera i układamy kolejną warstwę płatów, którą obficie smarujemy szpinakiem z pieczarkami. Ilość warstw zależy od indywidualnych preferencji. Najistotniejsze jest to, żeby ostatnia warstwa nadzienia nie była przykryta płatami, a jedynie posypana grubą warstwą startego żółtego sera.
- Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Jeśli zauważymy, że ser się za bardzo przypieka, przykrywamy naczynie pokrywką.
Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem – dodatkowe informacje
Płaty lasagne najlepiej jest chwilę (ok. 2-3 minut) podgotować w wodzie z olejem, jednocześnie uważając aby się nie posklejały.