Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem

Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem

Jeśli szukasz połączenia tradycyjnych smaków z nowoczesnym, zdrowym akcentem, lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem jest dla Ciebie. Pierwotnie zapożyczona z włoskiej kuchni, ta pyszna wersja lasagne ma w sobie wszystko, czego oczekujesz od tego ulubionego dnia – soczyste mięso, warstwy delikatnych makaronów i aromatyczny sos pomidorowy. Ale to właśnie dodatek szpinaku i pieczarek nadaje tej lazaniu niepowtarzalny smak i wartości odżywcze. Bogate w witaminy i minerały warzywa są subtelnym, a zarazem znaczącym uzupełnieniem klasycznej receptury, nadając całemu danie świeżości i głębi.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (sugeruję z szynki)
  • 1 opakowanie płatów lasagne
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 500 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 150 g śmietany
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki masła
  • 2 cebule
  • Oregano, pieprz, sól, curry, olej do smażenia

Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem – jak zrobić?

  1. Mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy sól i pieprz. Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, wsypujemy oregano i chwilę dusimy.
  2. Na maśle dusimy pokrojone pieczarki i cebule. Dodajemy rozmrożony szpinak, drobno posiekane ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, curry i jeszcze parę minut dusimy. Następnie wlewamy śmietanę i w razie potrzeby zagęszczamy mąką.
  3. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy płaty lasagne. Kładziemy warstwę mięsa z sosem pomidorowym, posypujemy odrobiną startego sera i układamy kolejną warstwę płatów, którą obficie smarujemy szpinakiem z pieczarkami. Ilość warstw zależy od indywidualnych preferencji. Najistotniejsze jest to, żeby ostatnia warstwa nadzienia nie była przykryta płatami, a jedynie posypana grubą warstwą startego żółtego sera.
  4. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Jeśli zauważymy, że ser się za bardzo przypieka, przykrywamy naczynie pokrywką.

Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem – dodatkowe informacje

Płaty lasagne najlepiej jest chwilę (ok. 2-3 minut) podgotować w wodzie z olejem, jednocześnie uważając aby się nie posklejały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lasania wg Ewy
Następny przepis: Łasuch

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode