Lasagne z warzywami i bazylią
Składniki:
- 12 płatów makaronu lasagne (na 6-7 warstw)
- 2 duże papryki
- 0,8 dag – 1 kg dkg świeżych, mięsistych pomidorów
- 1 młoda cukinia o długości ca 22 cm
- 3 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi
- 1 średnia marchewka
- 3 szalotki, 1 ząbek czosnku
- 1 cm malutkiej papryczki chilli
- tymianek i bazylia wg uznania
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Lasagne z warzywami i bazylią – jak zrobić?
- Przygotowanie farszu
Pokrój drobno szalotkę, zeszklij na tłuszczu, dodaj czosnek oraz pokrojone pomidory bez skórki. Odparuj sos do połowy pierwotnej objętości, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli. Pokrój w talarki cukinię oraz griluj na specjalnej patelni. Pokrój dosyć drobno paprykę, marchew oraz łodygi selera naciowego. Talarki cukini pokrój na paski. Pokrojone warzywa dodaj do gotującego się sosu pomidorowego. Dodaj posiekane drobno zioła – farsz duś na wolnym ogniu ok. 10 minut i odstaw. Warzywa powinny być chrupkie.
- Przygotowanie płatów lasagne
Płaty lasagne namocz w zimnej wodzie na 10 minut.
- Przygotowanie potrawy.
Przygotuj formę do zapiekania (ok. 25×12 cm), wysmaruj cienko olejem, po czym układaj na przemian warstwy z farszu – sosu warzywno-pomidorowego i makaronu pamiętając, aby pierwszą i ostatnią warstwą był farsz warzywno-pomidorowy.
Lasagne z warzywami i bazylią – dodatkowe informacje
Wierzchnią warstwę makaronu można pokryć dodatkowo sosem beszamelowym i wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Po zapieczeniu sos powinien być lekko przyrumieniony.