Lasagne z warzywami i bazylią

Lasagne z warzywami i bazylią

Przedstawiamy pyszny przepis na niekonwencjonalne lasagne z warzywami i bazylią. Ta wersja popularnego dania włoskiego zaskakuje niepowtarzalnym połączeniem smaków – tradycyjne, delikatne placki lasagne przeplatają są się tu z soczystymi warzywami i aromatyczną bazylią, co w efekcie tworzy zdrowszą, lekką i aromatyczną alternatywę dla mięsnej wersji. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią swoje zdrowie, naturalne składniki, jak i niebanalne kompozycje kulinarne. Przepis jest prosty do wykonania, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z przygotowaniem tego smacznego dania.

Składniki:

  • 12 płatów makaronu lasagne (na 6-7 warstw)
  • 2 duże papryki
  • 0,8 dag – 1 kg dkg świeżych, mięsistych pomidorów
  • 1 młoda cukinia o długości ca 22 cm
  • 3 łodygi selera naciowego wraz z liśćmi
  • 1 średnia marchewka
  • 3 szalotki, 1 ząbek czosnku
  • 1 cm malutkiej papryczki chilli
  • tymianek i bazylia wg uznania
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Lasagne z warzywami i bazylią – jak zrobić?

  1. Przygotowanie farszu

    Pokrój drobno szalotkę, zeszklij na tłuszczu, dodaj czosnek oraz pokrojone pomidory bez skórki. Odparuj sos do połowy pierwotnej objętości, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli. Pokrój w talarki cukinię oraz griluj na specjalnej patelni. Pokrój dosyć drobno paprykę, marchew oraz łodygi selera naciowego. Talarki cukini pokrój na paski. Pokrojone warzywa dodaj do gotującego się sosu pomidorowego. Dodaj posiekane drobno zioła – farsz duś na wolnym ogniu ok. 10 minut i odstaw. Warzywa powinny być chrupkie.

  2. Przygotowanie płatów lasagne

    Płaty lasagne namocz w zimnej wodzie na 10 minut.

  3. Przygotowanie potrawy.

    Przygotuj formę do zapiekania (ok. 25×12 cm), wysmaruj cienko olejem, po czym układaj na przemian warstwy z farszu – sosu warzywno-pomidorowego i makaronu pamiętając, aby pierwszą i ostatnią warstwą był farsz warzywno-pomidorowy.

Lasagne z warzywami i bazylią – dodatkowe informacje

Wierzchnią warstwę makaronu można pokryć dodatkowo sosem beszamelowym i wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Po zapieczeniu sos powinien być lekko przyrumieniony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lasagne wegetarianska
Następny przepis: Lasania wg Ewy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode