Lasagne wegetarianska

Lasagne wegetarianska

Zapraszamy do odkrycia aromatycznego świata kuchni wegetariańskiej poprzez nasz przepis na lasagne! Ta klasyczna włoska potrawa, uwielbiana na całym świecie, wydobywa całe bogactwo smaków warzyw i ziół, które tworzą jej niesamowite, soczyste warstwy. Nasza lasagne wegetariańska jest idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. Oczywiście, nie musisz być weganinem, żeby się nią delektować – ta wegetariańska wersja lasagne może być świetnym sposobem na wprowadzenie więcej warzyw do codziennej diety. Czekamy, aby podzielić się z Wami tym smakowitym przepisem!

Składniki:

  • 500 g grzybów
  • 1 średnia cukinia
  • Cebula
  • Papryka czerwona
  • 250 g Fasolki szparagowej
  • Brokuł
  • 3 Marchewki
  • 4 duże plastry żółtego sera
  • Makaron do lasagne
  • Sos pomidorowy
  • Sos beszamelowy
  • Przyprawy (sól, pieprz, co kto lubi)

Lasagne wegetariańska – jak zrobić?

  1. 1.
    Wszystkie warzywa myjemy. Te, które wymagają obrania, obieramy ze skórki. Fasolkę i brokuły gotujemy. Marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy. Cukinię również.
  2. 2.
    Pieczarki przesmażamy z cebulą. Dorzucamy marchewkę, cukinię i ugotowany brokuł oraz fasolkę. Zalewamy wodą, żeby warzywa się poddusiły. Posypujemy przyprawami, mieszając co jakiś czas.
  3. 3.
    W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy lub rozpuszczamy taki z torebki. (sos beszamelowy: w mleku rozpuszczamy masło, dorzucamy mąkę, mieszamy tak, aby powstała konsystencja sosu. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową do smaku). Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego uprzednio natłuszczonego.
  4. 4.
    Gdy warzywa są już miękkie, wlewamy sos pomidorowy. Najlepiej chochelkę lub dwie.
  5. 5.
    Do naczynia żaroodpornego, w którym już jest cienka warstwa sosu beszamelowego, układamy 2 plastry makaronu do lasagne. Na makaron nakładamy łyżką warstwę masy warzywnej, a na niej znowu warstwę makaronu. W ten sposób układamy 5 warstw.
  6. 6.
    Na ostatnią warstwę, na której jest już makaron, znowu wykładamy sos beszamelowy oraz odrobinę sosu pomidorowego. Na sosy kładziemy ser.
  7. 7.
    Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Lasagne wegetariańska – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje gdy sami przygotowujemy oba sosy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lasagne – szybka i łatwa
Następny przepis: Lasagne z warzywami i bazylią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode