Lasagne wegetarianska
Zapraszamy do odkrycia aromatycznego świata kuchni wegetariańskiej poprzez nasz przepis na lasagne! Ta klasyczna włoska potrawa, uwielbiana na całym świecie, wydobywa całe bogactwo smaków warzyw i ziół, które tworzą jej niesamowite, soczyste warstwy. Nasza lasagne wegetariańska jest idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. Oczywiście, nie musisz być weganinem, żeby się nią delektować – ta wegetariańska wersja lasagne może być świetnym sposobem na wprowadzenie więcej warzyw do codziennej diety. Czekamy, aby podzielić się z Wami tym smakowitym przepisem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g grzybów
- 1 średnia cukinia
- Cebula
- Papryka czerwona
- 250 g Fasolki szparagowej
- Brokuł
- 3 Marchewki
- 4 duże plastry żółtego sera
- Makaron do lasagne
- Sos pomidorowy
- Sos beszamelowy
- Przyprawy (sól, pieprz, co kto lubi)
Lasagne wegetariańska – jak zrobić?
-
1.
Wszystkie warzywa myjemy. Te, które wymagają obrania, obieramy ze skórki. Fasolkę i brokuły gotujemy. Marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy. Cukinię również. -
2.
Pieczarki przesmażamy z cebulą. Dorzucamy marchewkę, cukinię i ugotowany brokuł oraz fasolkę. Zalewamy wodą, żeby warzywa się poddusiły. Posypujemy przyprawami, mieszając co jakiś czas. -
3.
W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy lub rozpuszczamy taki z torebki. (sos beszamelowy: w mleku rozpuszczamy masło, dorzucamy mąkę, mieszamy tak, aby powstała konsystencja sosu. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową do smaku). Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego uprzednio natłuszczonego. -
4.
Gdy warzywa są już miękkie, wlewamy sos pomidorowy. Najlepiej chochelkę lub dwie. -
5.
Do naczynia żaroodpornego, w którym już jest cienka warstwa sosu beszamelowego, układamy 2 plastry makaronu do lasagne. Na makaron nakładamy łyżką warstwę masy warzywnej, a na niej znowu warstwę makaronu. W ten sposób układamy 5 warstw. -
6.
Na ostatnią warstwę, na której jest już makaron, znowu wykładamy sos beszamelowy oraz odrobinę sosu pomidorowego. Na sosy kładziemy ser. -
7.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Lasagne wegetariańska – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje gdy sami przygotowujemy oba sosy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lasagne – szybka i łatwa
Następny przepis: Lasagne z warzywami i bazylią