Lasagne – szybka i łatwa
Lasagne to pyszne, włoskie danie, które stało się ulubionym potrawem na całym świecie. Przedstawiamy szybki i łatwy przepis na lasagne, który sprawia, że przygotowywanie tego klasycznego popisowego dania jest proste jak nigdy! To taki prosty przepis na lasagne, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie z nim bez problemu. Zasługuje on na miano „wielkiego żarcia”, zasmakują w nim zarówno dorośli, jak i dzieci. Dzięki naszej propozycji, lasagne na szybko i łatwa lazania to już nie tylko marzenie. Sprostaj wyzwaniu i ciesz się smakiem włoskiej kuchni w zaciszu własnego domu. To danie to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Makaron lasagne – 1 opakowanie
- Żółty ser starty – 30 dag
- Olej do smażenia
- Gałka muszkatołowa starta – trochę
- Sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
- Nadzienie:
- Mięso mielone – 500g
- Cebula – 2 duże
- Pieczarki – 30 dag
- Czosnek – 2 ząbki
- Kukurydza – mała puszka
- Sos neapolitański (gotowy)
- Sos beszamelowy:
- Masło – 2 łyżki
- Mąka – 2 łyżki
- Mleko – 1,5 szklanki
Lasagne – łatwa i szybka – jak zrobić?
-
1.
Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę dusimy. Następnie pieczarki z cebulką ściągamy z patelni, dolewamy trochę oleju, a gdy się rozgrzeje dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy do niego pieczarki z cebulką, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy sos neapolitański, wciskamy przez praskę czosnek, odsączoną kukurydzę i doprawiamy do smaku solą, oregano, tymiankiem oraz bazylią. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmujemy z gazu. -
2.
Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. -
3.
Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. -
4.
Płaty lasagni zamaczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy, farsz i ser, i ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. -
5.
Lasagne pieczemy około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby ser na wierzchu się przypiekł.
xxxx – dodatkowe informacje
Sos pomidorowy można oczywiście przygotować samemu np. z pomidorów w puszce lub świeżych pomidorów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lasagne napoli - idealna
Następny przepis: Lasagne wegetarianska