Lasagne – szybka i łatwa

Lasagne – szybka i łatwa

Lasagne to pyszne, włoskie danie, które stało się ulubionym potrawem na całym świecie. Przedstawiamy szybki i łatwy przepis na lasagne, który sprawia, że przygotowywanie tego klasycznego popisowego dania jest proste jak nigdy! To taki prosty przepis na lasagne, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie z nim bez problemu. Zasługuje on na miano „wielkiego żarcia”, zasmakują w nim zarówno dorośli, jak i dzieci. Dzięki naszej propozycji, lasagne na szybko i łatwa lazania to już nie tylko marzenie. Sprostaj wyzwaniu i ciesz się smakiem włoskiej kuchni w zaciszu własnego domu. To danie to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi.

Składniki:

  • Makaron lasagne – 1 opakowanie
  • Żółty ser starty – 30 dag
  • Olej do smażenia
  • Gałka muszkatołowa starta – trochę
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
  • Nadzienie:
  • Mięso mielone – 500g
  • Cebula – 2 duże
  • Pieczarki – 30 dag
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kukurydza – mała puszka
  • Sos neapolitański (gotowy)
  • Sos beszamelowy:
  • Masło – 2 łyżki
  • Mąka – 2 łyżki
  • Mleko – 1,5 szklanki

Lasagne – łatwa i szybka – jak zrobić?

  • 1.
    Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę dusimy. Następnie pieczarki z cebulką ściągamy z patelni, dolewamy trochę oleju, a gdy się rozgrzeje dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy do niego pieczarki z cebulką, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy sos neapolitański, wciskamy przez praskę czosnek, odsączoną kukurydzę i doprawiamy do smaku solą, oregano, tymiankiem oraz bazylią. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmujemy z gazu.
  • 2.
    Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • 3.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
  • 4.
    Płaty lasagni zamaczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy, farsz i ser, i ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
  • 5.
    Lasagne pieczemy około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby ser na wierzchu się przypiekł.

xxxx – dodatkowe informacje

Sos pomidorowy można oczywiście przygotować samemu np. z pomidorów w puszce lub świeżych pomidorów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lasagne napoli - idealna
Następny przepis: Lasagne wegetarianska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode