Lasagne napoli - idealna

Lasagne napoli – idealna

Lasagne Napoli to znany i uwielbiany przepis pochodzący prosto z serca Włoch. To danie, które tchnie aromatem ziół, świeżych warzyw i pysznego mięsa. Biorąc pod uwagę wszystkie składniki, lasagna Napoli jest prawdziwym rarytasem, który sprawi, że poczujesz się jak w sercu Neapolu. To idealna propozycja na rodzinny obiad, przyjęcie dla przyjaciół, czy też uroczysty posiłek. Ta wersja lasagne pochodzi z Neapolu, stąd jej nazwa – Lasagne Napoli. Smak i aromat tej lasagne jest naprawdę niepowtarzalny. Bez względu na okazję, jest to danie, które zawsze się sprawdzi i zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Foremka o wymiarach: 24x18cm
  • Sos napoli:
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ małej cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • Suszona bazylia, oregano, tymianek
  • Sól, pieprz
  • Nadzienie:
  • 1kg mięsa mielonego
  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 300g żółtego sera
  • 250g pieczarek
  • Puszka kukurydzy

Lasagne napoli – idealna – jak zrobić?

  1. Sos napoli: Pomidory zmiksować blenderem wraz z obraną cebulą, przełożyć na patelnię wraz z koncentratem. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć razem ok. 5 minut. Po tym czasie dolać szklankę gorącej, przegotowanej wody, dołożyć przyprawy oraz łyżkę oleju. Smażyć razem kolejne 5 minut. Sosu powinno być ok. 500ml. W razie konieczności ponownie dolać wodę i doprawić.
  2. Pieczarki obrać i pokroić plasterki. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Na dno foremki wyłożyć kilka łyżek sosu. Położyć makaron, ponownie kilka łyżek sosu, na sosie ułożyć połowę surowego mięsa, posypując go delikatnie solą, pieprzem oraz bazylią. Rozłożyć połowę pieczarek oraz połowę sera, delikatnie polać go sosem. Ponownie położyć makaron, sos, mięso posypane solą i pieprzem, pieczarki, kukurydzę i ser. Całość zalać resztą sosu. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni przez ok. 80 – 90 minut. Po wyjęciu odczekać 5 – 10 minut, aby wszystkie soki wchłonęły się do lasagne.

Lasagne napoli – dodatkowe informacje

Do lasagne napoli można użyć gotowego sosu w słoiku lub fixu kupionego w sklepie. Ilość płatów makaronu jest zależna od rozmiaru blaszki, makaron powinien pokrywać w całości dno blaszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lasagne bolognese
Następny przepis: Lasagne – szybka i łatwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode