Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Uwielbiasz włoską kuchnię? Jeśli tak, to doskonale trafiłeś. Przepis na Lasagne Bolognese to niezawodny klasyk, który zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Delikatne warstwy makaronu lasagne przeplatają się z aromatycznym sosem mięsnym, który ugotowany według tradycyjnej receptury z regionu Bolonia, gwarantuje niepowtarzalny smak. Do tego tarty ser i śmietana tworzą chrupiącą „czapę”, która zachwyci wszystkich miłośników zapiekanek. Składniki do tego przepisu możesz znaleźć nawet w popularnych sieciach handlowych takich jak Lidl, więc przygotowanie tego włoskiego specjału nie zrujnuje Twojego budżetu. Na pewno warto spróbować!

Składniki:

  • 16 płatów makaronu lasagne
  • Sos bolognese:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów z puszki
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • cukier (do smaku)
  • 1 łyżka oliwy
  • Sos beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • sól (do smaku)
  • biały pieprz (do smaku)
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku)
  • Dodatkowo:
  • 300 g żółtego, pikantnego sera

Przepis na lasagne bolognese – jak zrobić?

  1. 1.
    Sos bolognese: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni na oliwie. Dodać mielone mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając. Pomidory z puszki zmiksować z czosnkiem, solą, pieprzem, oregano, bazylią, koncentratem i cukrem. Sos dodać do mięsa i gotować do zredukowania płynu i zagęszczenia sosu.
  2. 2.
    Beszamel: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Gotować do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. 3.
    Płaty lasagne partiami wrzucać do wrzątku i podgotować kilka sekund. Naczynie wysmarować masłem. Spód naczynia wysmarować 2 łyżkami beszamelu. Ułożyć 4 płaty makaronu. Na makaron wyłożyć 1/3 sosu bolognese, polać beszamelem i posypać startym serem. Na ser ułożyć zblanszowane płaty lasagne. Warstwy układać aż do wyczerpania się składników. Warstwa wierzchnia to makaron polany beszamelem i posypany serem. Lasagne zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed rozkrojeniem lasagne pozostawić na ok. 10 minut, aby zapiekanka się „związała”.

Lasagne bolognese – dodatkowe informacje

Do sosu bolognese można dodać startą marchew, seler naciowy oraz lampkę czerwonego wytrawnego wina.

Płatów lasagne nie trzeba wcześniej blanszować, ale dzięki temu szybciej zmiękną podczas zapiekania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: LASAGNE alla BOLOGNESE
Następny przepis: Lasagne napoli - idealna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode