Lasagne biała
Chcesz coś smacznego, ale też niecodziennego? Spróbuj przygotować lasagne białą – to nietypowy przepis, który pokochają miłośnicy tej tradycyjnej, włoskiej potrawy. Kluczem do sukcesu jest tutaj biały sos do lasagne, który nadaje danie bardziej delikatnego i subtelnego smaku, w porównaniu do popularnej wersji z sosem pomidorowym. Nieprzypadkowo, lasagne biała to propozycja dla tych, którzy przy szukaniu nowych smaków, nie boją się wyjść poza ramy schematu. Zapachy i smaki, jakie wydobywają się z tego dania, na długo pozostają w pamięci, kusząc do ponownego przygotowania. Daj się zaskoczyć i odkryj na nowo lasagne w białej odsłonie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Makaron do lasagne
- 25 dag grzybów (kapeluszy)
- sos beszamelowy
- ok 10 dag wędliny
- 1 mozzarella
- mieszanka parmezanu i goudy
- Piec ok 30 min w 170*C
Lasagne biała – jak zrobić?
- Makaron do lasagne gotujemy wg przepisu.
- Sos beszamelowy podgrzewamy na patelni z grzybami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Mozzarellę i wędlinę kroimy w drobną kosteczkę.
- Wykładamy na blaszkę w kolejności:
– Sos z odrobiną oliwy,
– Makaron,
– Sos,
– Wędlina,
– Mozzarella itd.
Ostatnią warstwę przykrywamy makaronem i posypujemy serami.
Lasagne biała – dodatkowe informacje
Do lasagne biała można dodać wszystko, co się lubi 🙂