Lasagne biała

Lasagne biała

Chcesz coś smacznego, ale też niecodziennego? Spróbuj przygotować lasagne białą – to nietypowy przepis, który pokochają miłośnicy tej tradycyjnej, włoskiej potrawy. Kluczem do sukcesu jest tutaj biały sos do lasagne, który nadaje danie bardziej delikatnego i subtelnego smaku, w porównaniu do popularnej wersji z sosem pomidorowym. Nieprzypadkowo, lasagne biała to propozycja dla tych, którzy przy szukaniu nowych smaków, nie boją się wyjść poza ramy schematu. Zapachy i smaki, jakie wydobywają się z tego dania, na długo pozostają w pamięci, kusząc do ponownego przygotowania. Daj się zaskoczyć i odkryj na nowo lasagne w białej odsłonie.

Składniki:

  • Makaron do lasagne
  • 25 dag grzybów (kapeluszy)
  • sos beszamelowy
  • ok 10 dag wędliny
  • 1 mozzarella
  • mieszanka parmezanu i goudy
  • Piec ok 30 min w 170*C

Lasagne biała – jak zrobić?

  1. Makaron do lasagne gotujemy wg przepisu.
  2. Sos beszamelowy podgrzewamy na patelni z grzybami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Mozzarellę i wędlinę kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Wykładamy na blaszkę w kolejności:
    – Sos z odrobiną oliwy,
    – Makaron,
    – Sos,
    – Wędlina,
    – Mozzarella itd.
    Ostatnią warstwę przykrywamy makaronem i posypujemy serami.

Lasagne biała – dodatkowe informacje

Do lasagne biała można dodać wszystko, co się lubi 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lasagne
Następny przepis: Lasagne bolognese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode