LASAGNE alla BOLOGNESE
Składniki:
- 500 g makaronu lasagne (suchego lub świeżego jajecznego, dostępnego na stoiskach z lodówkami lub najlepiej domowej roboty – przepis znajdziecie u mnie)
- 300g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 0,5 l passaty pomidorowej
- 2 kulki sera mozzarella (opcjonalnie)
- 2 jajka
- tarty ser typu parmezan
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- masło
- NA SOS BESZAMEL (LA BESCIAMELLA):
- 1l mleka
- 100 g masła
- 100 mąki
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Lasagne alla bolognese – jak zrobić?
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z odrobiną oliwy , włóż płaty lasagne (partiami), po 1 munecie wyłów je łyżką cedzakową, włóż do zimnej wody, a nastepnie ułóż na ściereczce kuchennej jeden obok drugiego.
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, a nastepnie zeszklij cebulę, dodaj potartą na grubych oczkach marchewkę i porojony w kosteczkę seler naciowy – wszysko podsmaż (ok. 5 min.), następnie dodaj mięso, duś ok. 10 min. pod przykryciem, następnie dodaj passaty pomidorowej, duś przez ok. 30 min.
- Przygotuj sos beszamel. Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając podsmaż przez chwilkę (do momentu, aż masła lekko się przyrumieni). Dodaj stopniowo gorące mleko, ciągle mieszając.Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć dopraw, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez ok 2 min.
- Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Mozzarelle pokrój w drobną kosteczkę. Jajka ugotuj na twardo. Naczynie żaroodporne lub ldużą blaszkę wysmaruj masłem. Układaj warstwami: na dno naczynia beszamel, lasagne, beszamel, mięso, pokruszone jajko, mozzarella, lasagne, beszamel, mozzarella itd. , ostanią warstwę zakończ mięsem i posyp startym parmezanem
- Piecz ok. 1 godz., 15 min przed końcem pieczenia włącz opcje grilla w piekarniku (jeśli taką posiadasz), w ten sposób Lasagne z góry pięknie sie przypiecze. Wyciągnij z piekarnika. Odczekaj ok. 10 min., żeby Wasza Lasagne 'odpoczęła’ (jak to mowią Włosi;)), a następnie podawajcie i Buon appetito!!!
Lasagne alla BOLOGNESE – dodatkowe informacje
Jeśli posiadasz małe naczynia żaroodporne lub gliniane (takie jak u mnie na zdjęciach), możesz każdemu przygotować osobną porcję. Jeśli używasz świeżego makaronu jajecznego (tego kupionego na stoiskach z lodówkami), nie musisz go wcześniej obgotowywać. Lasagne domowej roboty musisz obowiązkowo podgotwać, a te kupne suche według uznania, jeśli chcesz podgotuj, a jeśli nie to wykonaj rzadszy sos beszamelowy (wystarczy dodać mniej mąki).
Przepis na mój makaron Lasagne domowej roboty znajdziesz tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lasagne-ciasto-na-makaron-domowej-roboty-l-impasto-lasagne
Twoja lasagne powinna składać się max. z 5 warst (płatów makaronu na wysokość), w przeciwnym razie będzie za wysoka. Jeśli zostanie Ci składników, zrób jeszcze jedną blaszkę lasagne. Albo już przystępując do ‘składania’ lasagne rozplanuj sobie mniej więcej ile blaszek ci wyjdzie (wszystko zależy od blaszek jakimi dysponujesz).
Pamiętaj, że płaty lasagne możesz dowolnie przycinać i pamiętaj, że w trakcie pieczenia makaron powiększa swoją objętość, tak więc każda z warstw nie musi być idealnie przykryta płatami makaronu.
Jeśli przygotujesz więcej Lasagne możesz ją zamrozić. Gdy będziesz chciała ją serwować, rozmroź i podgrzej w piekarniku. Ja bardzo często robię dodatkową porcję Lasagne. W razie niespodziewanych gości lub 'leniwej niedzieli’ mam gotowy obiad. Wyciągam ją noc wcześniej z zamrażalnika, wkładam do lodówki i następnego dnia odgrzewam ją w piekarniku. Polecam tę metodę 😉
UWAGA!!! Nie można zamrażać Lasagne jeśli jeden ze składników był wcześniej mrożony (np. mięso). Pamiętajcie, że nie można nigdy zamrażać dwa razy produktów spożywczych.