Lasagne
Lasagne to zdecydowanie kultowe danie kuchni włoskiej, którego prawdziwy smak zachwyci każdego miłośnika makaronowych przysmaków. To połączenie soczystego sosu mięsnego, kremowego beszamelu, delikatnego sera i cieniutkich płatów makaronu, które tworzą unikalną kompozycję smaków. Czy lasagne pieczemy pod przykryciem i jak długo? Dylematy związane z przyrządzeniem tego włoskiego klasyka są różne. Czy do jego przygotowania lepiej użyć surowego, czy ugotowanego makaronu? Czy lasagne może być równie pyszna przy użyciu gotowych przekładanek? Jak długo piec lasagne i w jakiej temperaturze? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszym przepisie. Jesteśmy pewni, że dzięki niemu odkryjecie tajemnicę prawdziwej lasagne.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 500g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- olej (do smażenia)
- natka selera (lub pietruszki)
- świeża bazylia
- majeranek
- sól
- pieprz cytrynowy
- koncentrat pomidorowy
- ser żółty (u mnie gouda)
- sos beszamel
Lasagne – jak zrobić?
-
1.
Makaron lasagne gotujemy wg opakowania. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy beszamel. -
2.
Na patelni przesmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do zredukowania wody z mięsa. -
3.
Doprawiamy natką, świeżą bazylią, majerankiem, koncentratem. Smażymy do połączenia się smaków i doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. -
4.
Przygotowujemy sobie wszystkie składniki – mięso, ser żółty, beszamel, płaty makaronu, naczynie żaroodporne. -
5.
Na dno naczynia wylewamy sos beszamelowy, kładziemy makaron, farsz mięsny, beszamel, ser…. i warstwami: makaron, farsz mięsny, beszamel, ser żółty. Na wierzchu musi być makaron i sos beszamel z serem żółtym. -
6.
Tak przygotowaną lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st.i pieczemy pod przykryciem 25 minut, po czym nie zmieniając temperatury zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 5 minut z funkcją pieczenia od góry. -
7.
Smacznego !
Porady – dodatkowe informacje
Polecam zostawić na min. 30 min lasagne w piekarniku do „związania się”- jeśli się uda…
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łapa niedźwiedzia - karkówka pieczona z pieczarkami
Następny przepis: Lasagne biała