Lasagne

Lasagne

Lasagne to zdecydowanie kultowe danie kuchni włoskiej, którego prawdziwy smak zachwyci każdego miłośnika makaronowych przysmaków. To połączenie soczystego sosu mięsnego, kremowego beszamelu, delikatnego sera i cieniutkich płatów makaronu, które tworzą unikalną kompozycję smaków. Czy lasagne pieczemy pod przykryciem i jak długo? Dylematy związane z przyrządzeniem tego włoskiego klasyka są różne. Czy do jego przygotowania lepiej użyć surowego, czy ugotowanego makaronu? Czy lasagne może być równie pyszna przy użyciu gotowych przekładanek? Jak długo piec lasagne i w jakiej temperaturze? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszym przepisie. Jesteśmy pewni, że dzięki niemu odkryjecie tajemnicę prawdziwej lasagne.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • olej (do smażenia)
  • natka selera (lub pietruszki)
  • świeża bazylia
  • majeranek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • koncentrat pomidorowy
  • ser żółty (u mnie gouda)
  • sos beszamel

Lasagne – jak zrobić?

  • 1.
    Makaron lasagne gotujemy wg opakowania. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy beszamel.
  • 2.
    Na patelni przesmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do zredukowania wody z mięsa.
  • 3.
    Doprawiamy natką, świeżą bazylią, majerankiem, koncentratem. Smażymy do połączenia się smaków i doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
  • 4.
    Przygotowujemy sobie wszystkie składniki – mięso, ser żółty, beszamel, płaty makaronu, naczynie żaroodporne.
  • 5.
    Na dno naczynia wylewamy sos beszamelowy, kładziemy makaron, farsz mięsny, beszamel, ser…. i warstwami: makaron, farsz mięsny, beszamel, ser żółty. Na wierzchu musi być makaron i sos beszamel z serem żółtym.
  • 6.
    Tak przygotowaną lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st.i pieczemy pod przykryciem 25 minut, po czym nie zmieniając temperatury zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 5 minut z funkcją pieczenia od góry.
  • 7.
    Smacznego !

Porady – dodatkowe informacje

Polecam zostawić na min. 30 min lasagne w piekarniku do „związania się”- jeśli się uda…

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łapa niedźwiedzia - karkówka pieczona z pieczarkami
Następny przepis: Lasagne biała

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode