Langosze

Langosze

Langosze to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Serwowane często jako przekąska uliczna, zyskały popularność na całym świecie. Są to placki z ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu są smażone na głębokim tłuszczu. Ich charakterystyczny, lekko chrupiący z wierzchu, a miękki i puszysty wewnątrz, smak to przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Langosze są doskonałym wyborem na szybki i sycący posiłek w każdej porze dnia. Do ich urozmaicenia można użyć najróżniejszych dodatków, począwszy od tradycyjnych jak czosnek, śmietana, ser, a na pikantnych wersjach kończąc.

Składniki:

  • Ciasto:
  • ugotowane ziemniaki, 2 szt.
  • drożdże, 30 g
  • cukier, 1 łyżeczka
  • ciepłe mleko, 400 ml
  • mąka pszenna, 400 g
  • olej, 3 łyżeczki
  • sól, 1 łyżeczka
  • dodatkowo: sos czosnkowy, szczypiorek, ser żółty, boczek, olej do smażenia

Langosze – jak zrobić?

  1. W 100 ml mleka rozpuścić drożdże, łyżeczkę mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć drożdże, ziemniaki i pozostałe składniki na ciasto.
  2. Chwilę wyrabiać. Posypać mąką i odstawić do podwojenia objętości.
  3. Z ciasta urywać po kawałku i formować cienkie placki (można je rozwałkować). Smażyć na głębokim oleju z obu stron na zloty kolor.
  4. Boczek drobno pokroić i przesmażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na tartce, szczypiorek pokroić.
  5. Langosze podawać na ciepło nakładając kolejno: sos czosnkowy, ser, szczypiorek i boczek.

Langosze – dodatkowe informacje

Langosze najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym: 4 czubate łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 3-4 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, oregano, kilka kropel soku z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lane kluseczki do zup
Następny przepis: Łapa niedźwiedzia - karkówka pieczona z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode