Łabędzi Puch

Łabędzi Puch

Łabędzi Puch to niezwykle lekki i puszysty deser, który swoją nazwę zawdzięcza delikatności ciasta kokosowego. Ta słodka rozkosz jest jednym z popularnych przepisów Joli, znanej kulinarnych blogerki. Łabędzi Puch jest nie tylko przepyszny, ale też urzeka swoją niesamowitą teksturą i wyglądem. Może być idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub wyjątkowym punktem kulminacyjnym na zakończenie eleganckiego obiadu. Ciasto kokosowe stanowi doskonałe połączenie aromatu kokosu z lekkością bitej śmietany, a stonowana słodycz czyni go popularnym wyborem dla wszystkich, którzy lubią puszyste i delikatne desery.

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 1 szkl.mąki pszennej z czubkiem
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • Masa Bułkowo-Kokosowa:
  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szkl.mleka
  • pół szkl.cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 250 g masła lub margaryny w temp.pokojowej
  • Posypka:
  • 1 łyżka masła
  • 100 g wiórek kokosowych
  • pół szkl.cukru
  • Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z jagód lub z czarnej porzeczki
  • pół szkl.wody
  • 3 łyżki likieru kokosowego

Łabędzi puch – jak zrobić?

  1. Oddzielamy żółtka od białek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym żółtku, odkładamy mikser, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 25-30 minut, aż do tzw. „suchego patyczka”.

    Biszkopt po upieczeniu wykładamy od razu do góry dnem, ściągamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia.

  2. Po przestygnięciu biszkopt przekrajamy na 2 blaty.

    Bułki rozdrobniamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miseczki i zalewamy 2 szklankami mleka. Odstawiamy na chwilę, żeby dobrze namokły.

  3. Następnie rozdrabniamy je widelcem na papkę i wsypujemy wiórki. Mieszamy.

  4. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i dodajemy masę bułkowo-kokosową.

  5. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Masę wystudzamy do temperatury pokojowej.

    Miękkie masło ubijamy na puch, dodajemy łyżkami wystudzoną masę bułkowo-kokosową, aż do wykończenia, powstanie gładka masa.

    Spód biszkoptu nasączamy połową wody wymieszanej z likierem i smarujemy dżemem.

  6. Ubijamy na puch i wykładamy 2/3 masy na biszkopt. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy górę, rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy prażonymi wiórkami (wiórki, masło i cukier podsmażamy na patelni do zrumienienia, cały czas mieszając). Ciasto wkładamy do lodówki.

Słowa kluczowe: ciasto kokosowe przepisy joli

Łabędzi Puch – dodatkowe informacje

Ciasto najlepsze jest następnego dnia, likier kokosowy można zastąpić wodą z cytryną i cukrem do smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Labraks grillowany z warzywami
Następny przepis: łamańce z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode