Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Czy kiedykolwiek próbowaliście jadłych kwiatów? Oto przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, które są nie tylko artykułem żywności, ale również przekąską o wyjątkowości i fantastycznym smaku. Kwiaty nabierają smaku i chrupkości dzięki naleśnikowemu cieście, tworząc niepowtarzalne połączenie, które z pewnością zaskoczy i zadowoli każdego miłośnika nowych kulinarnych doświadczeń. Przepis ten to doskonały sposób na zaprezentowanie kwiatów bzu czarnego w nieoczekiwanej i ekscytującej formie. Czas odkryć nowy wymiar smaku! Wskoczyć w nieznane i dać się uwieść cudownemu aromatowi kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 jajko
  • łyżka śmietany
  • kilkanaście baldachów czarnego bzu
  • tłuszcz do smażenia

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym – jak zrobić?

  1. Miksujemy mąkę z wodą, jajkiem i śmietaną.
  2. Baldachy czarnego bzu nie wymagają mycia, usuwamy z nich jedynie owady.
  3. Zanurzamy kwiaty bzu w cieście naleśnikowym, chwilę trzymamy za łodyżki, aby nadmiar ciasta spłynął, a następnie smażymy kwiaty na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Wystające zielone pędy możemy obciąć w trakcie lub jeśli wolimy odrywać w trakcie jedzenia.
  5. Czarny bez w cieście naleśnikowym możemy posypać cukrem pudrem, polać miodem lub syropem z mniszka.

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym – dodatkowe informacje

Uwaga: wszystkie części rośliny w stanie surowym spożyte w większej ilości są trujące. Te trujące właściwości niszczy wysoka temperatura.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kwasówka - zupa wigilijna
Następny przepis: Kwiatowy tort truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode