Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Czy kiedykolwiek próbowaliście jadłych kwiatów? Oto przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, które są nie tylko artykułem żywności, ale również przekąską o wyjątkowości i fantastycznym smaku. Kwiaty nabierają smaku i chrupkości dzięki naleśnikowemu cieście, tworząc niepowtarzalne połączenie, które z pewnością zaskoczy i zadowoli każdego miłośnika nowych kulinarnych doświadczeń. Przepis ten to doskonały sposób na zaprezentowanie kwiatów bzu czarnego w nieoczekiwanej i ekscytującej formie. Czas odkryć nowy wymiar smaku! Wskoczyć w nieznane i dać się uwieść cudownemu aromatowi kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1 jajko
- łyżka śmietany
- kilkanaście baldachów czarnego bzu
- tłuszcz do smażenia
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym – jak zrobić?
- Miksujemy mąkę z wodą, jajkiem i śmietaną.
- Baldachy czarnego bzu nie wymagają mycia, usuwamy z nich jedynie owady.
- Zanurzamy kwiaty bzu w cieście naleśnikowym, chwilę trzymamy za łodyżki, aby nadmiar ciasta spłynął, a następnie smażymy kwiaty na rozgrzanym tłuszczu.
- Wystające zielone pędy możemy obciąć w trakcie lub jeśli wolimy odrywać w trakcie jedzenia.
- Czarny bez w cieście naleśnikowym możemy posypać cukrem pudrem, polać miodem lub syropem z mniszka.
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym – dodatkowe informacje
Uwaga: wszystkie części rośliny w stanie surowym spożyte w większej ilości są trujące. Te trujące właściwości niszczy wysoka temperatura.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kwasówka - zupa wigilijna
Następny przepis: Kwiatowy tort truskawkowy