Kwiaty cukinii nadziewane tofu, szpinakiem i zaatarem w pachnącym tymiankiem sosie curry
Jeżeli poszukujesz innowacyjnego przepisu na pyszne danie, które będzie nie tylko zdrowe, ale i pełne wyrazistych smaków, ten wegański przepis jest właśnie dla Ciebie! Kwiaty cukinii, nadziewane szpinakiem i tofu, przyprawione unikalnym zaatarem i podane w sosie curry z nutą tymianku, to połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dania te idealnie sprawdzą się jako lekki lunch czy wykwintna kolacja. Nadziewane kwiaty cukinii stanowią harmonijną mieszankę kremowego tofu, intensywnego szpinaku i subtelnej cukinii. Unikalna kompozycja smaków, która sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i estetyczne. Wypróbuj i poczuj smaki wegańskiej kuchni!
Składniki:
- 12-15 kwiatów cukinii
- 2 małe cukinie (zielona i żółta)
- 150 g tofu naturalnego
- 100 g szpinaku
- 2 czubate łyżki domowego zaataru (1 łyżka sezamu, 1 łyżka tymianku świeżego, 1 łyżeczka sumaku, ½ łyżeczki soli)
- tymianek
- olej rzepakowy
- 1 czerwona cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- kawałeczek ostrej papryczki
- 5 cm kawałek imbiru
- 50 ml wody
- 200 ml mleka kokosowego
- sól
Kwiaty cukinii nadziewane tofu, szpinakiem i zaatarem w pachnącym tymiankiem sosie curry – jak zrobić?
- Na oleju podsmaż czerwoną cebulkę, wrzuć listki tymianku i szczyptę soli, przesmaż.
- Dodaj szpinak i duś, aż soki odparują.
- Do szpinaku dodaj pokruszone tofu, wymieszaj.
- Na suchej patelni podpraż sezam, następnie połącz go z sumakiem, solą i tymiankiem. Wszystkie składniki posiekaj i dodaj do tofu ze szpinakiem.
- Gotowym farszem napełniaj kwiatki cukinii (pamiętaj o usunięciu pręcików).
- Cukinie pokrój na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
- Zmiksuj imbir, czosnek, papryczkę, cebulę i wodę na pastę.
- Przesmaż pastę na oleju, zalej ją mlekiem kokosowym. Gdy zawrzeje, dodaj dużo tymianku i gotuj przez chwilę.
- Do sosu dodaj cukiniowe wstążki, przemieszaj. Na wierzch połóż kwiatki cukinii.
- Całość duś, aż kwiatki zrobią się lekko przejrzyste, a cukinia zmięknie. Posyp tymiankiem i podawaj.
Smacznego!
Słowa kluczowe: nadziewane kwiaty cukinii
Kwiaty cukinii nadziewane tofu, szpinakiem i zaatarem w pachnącym tymiankiem sosie curry – dodatkowe informacje
Jeżeli nie masz kwiatków cukinii, zawsze możesz przygotować roladki z pasków cukinii lub użyć farszu do wypełnienia wydrążonych, małych cukinii – pamiętaj wtedy o wydłużeniu czasu gotowania warzyw w sosie.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kwiaty cukinii smażone w tempurze
Następny przepis: Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym