Kusząca babka z kawałkami czekolady.
Przepis na kuszącą babkę z kawałkami czekolady to prosta propozycja, która przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości. Dodatek kawałków czekolady do ciemnego ciasta daje niesamowity efekt, zarówno wizualny, jak i smakowy – każdy kęs jest pełen intensywnego, czekoladowego smaku. Ciężko oprzeć się takiemu wypiekowi, zwłaszcza, gdy jest jeszcze ciepły, a czekolada w środku delikatnie rozpływa się w ustach. Przygotowanie tej babki to czysta przyjemność, zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają domowe wypieki. Dzięki temu przepisowi na babkę z kawałkami czekolady każde spotkanie przy kawie stanie się wyjątkowym doświadczeniem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g miękkiej margaryny
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
- 1 opakowanie czekolady
Kusząca babka z kawałkami czekolady – jak zrobić?
- Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch, pod koniec dodawać po jednym jajku.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
- Czekoladę drobno posiekać i dodać do ciasta, wymieszać.
- Gotowe ciasto wylać na blaszkę i piec ok. 25 min. w temperaturze 180°C.
- Po tym czasie babkę naciąć nożem ok. 1 cm na środku i ponownie podpiec ok. 35 min. w temperaturze 180°C.
- Gdy babka ostygnie, można posypać ją cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
Mozna dodac troche wiecej czekolady niz podałam w składnikach ( o pół kostki wiecej)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kuskus z warzywami w sosie pomidorowym
Następny przepis: Kuskus z warzywami i paluszkami surimi