kuskus z warzywami w sosie pomidorowym
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszny i zdrowy kuskus z warzywami w sosie pomidorowym. Jest to efektowne i kolorowe danie, które pachnie aromatycznymi ziołami i świeżymi warzywami. Kombinacja smaku kaszy kuskus z intensywnym sosem pomidorowym i różnego rodzaju warzywami zachwyci każdego smakosza. To danie jest niesamowicie uniwersalne – idealnie sprawdzi się jako lekki obiad, pyszna kolacja czy zdrowe danie lunchowe. Kuskus z warzywami w sosie pomidorowym to także fantastyczny sposób na wzbogacenie diety o warzywa i pełnoziarniste produkty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 150 gram kaszki kuskus
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 marchewka
- selera naciowego
- cebula
- passata pomidorowa
- sol, pieprz
- olej
Kuskus z warzywami w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Warzywa kroimy na sredniej wielkosci kawalki i dusimy na oleju okolo 10′ po czym dodajemy passate pomidorowa, doprawiamy do smaku i gotujemy okolo 30′ na wolnym ogniu.
- W miedzyczasie przygotowujemy kaszke kuskus wedlug przepisu na opakowaniu. Ja zawsze daje ja do glebokiego naczynia i zalewam goraca woda tak zeby ja tylko przykryla, mieszam jak lekko specznieje. Przewaznie jest gotowa po 10′.
- Gotowa wykladamy na polmisek robiac tak zwany kopczyk formujac male wglebienie na czubku i polewamy sosem warzywnym.
Kuskus z warzywami w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Wodę użytą do zrobienia kaszy kuskus można zastąpić bulionem warzywnym lub mięsnym. Również passatę pomidorową można zastąpić w sezonie świeżymi pomidorami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kuskus z kalafiora
Następny przepis: Kusząca babka z kawałkami czekolady.