Kuskus z warzywami i paluszkami surimi

Kuskus z warzywami i paluszkami surimi

Kuskus z warzywami i paluszkami surimi to niezwykła kompozycja smaków, która przeniesie Cię w egzotyczne rejony Maroka. Szybkość i łatwość przygotowania tego dania ucieszy wszystkich zapracowanych i szukających niebanalnych rozwiązań w kuchni. To doskonały pomysł na zdrowy, lekki obiad lub kolację. Połączenie aromatycznego kuskusu, soczystych warzyw i wyjątkowego smaku paluszków surimi na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinarnych eksperymentów. Zaskocz swoich bliskich tą wyjątkową potrawą, a jej smak na długo pozostanie w pamięci. To mój sprawdzony przepis na kuskus z warzywami i paluszkami surimi na ciepło.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 250 gr. pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 125 gr. paluszków surimi
  • 1 łyżka musztardy grillowej
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • Pieprz ziołowy, sól, słodka papryka do smaku
  • 1 szk. kaszy kuskus
  • 1 szk. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • Olej rzepakowy do smażenia

Kuskus z warzywami i paluszkami surimi – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w małą kostkę. Pieczarki obrać ze skórek i pokroić na 4 części, małe pozostawić w całości. Cebulę i czosnek obrać z łupin, posiekać na drobno.
  2. Rozgrzać trochę oleju na patelni, wrzucić cebulę i czosnek i zeszklić. Dodać cukinię i pieczarki. Dusić na średnim ogniu do miękkości warzyw.
  3. Paluszki surimi pokroić w 0,5cm plastry i dodać do warzyw. Dobrze wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Dodać musztardę i przyprawić do smaku pieprzem ziołowym, solą i słodką papryką. Całość posypać suszoną pietruszką.
  4. Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Gotowy kuskus podawać z mieszanką warzyw z surimi.

Przygotowanie pysznego kuskusu z warzywami i paluszkami surimi na ciepło jest bardzo prostę. Przed rozpoczęciem przygotowań należy przygotować i pokroić wszystkie składniki.
Następnie, na rozgrzanym oleju w patelni należy zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodać pokrojoną cukinię i pieczarki i dusić aż do momentu, gdy warzywa staną się miękkie.
W międzyczasie należy pokroić paluszki surimi na plastry, dodać je do warzyw i chwilę smażyć. Następnie należy dodać trochę musztardy oraz przyprawy, takie jak pieprz ziołowy, sól i słodka papryka.
Całość można posypać również suszona pietruszką.
Podczas gdy warzywa i paluszki surimi smażą się na patelni, należy zalać kaszę kuskus gorącym bulionem warzywnym i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
Gotowy kuskus można podawać z przyprawioną mieszanką warzyw z surimi. Smacznego!

Kuskus z warzywami i paluszkami surimi – dodatkowe informacje

Składniki podane na 2 porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kusząca babka z kawałkami czekolady.
Następny przepis: Kutia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode