Kuskus z warzywami i paluszkami surimi
Składniki:
- 1 cukinia
- 250 gr. pieczarek
- 1 cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 125 gr. paluszków surimi
- 1 łyżka musztardy grillowej
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- Pieprz ziołowy, sól, słodka papryka do smaku
- 1 szk. kaszy kuskus
- 1 szk. bulionu warzywnego (może być z kostki)
- Olej rzepakowy do smażenia
Kuskus z warzywami i paluszkami surimi – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w małą kostkę. Pieczarki obrać ze skórek i pokroić na 4 części, małe pozostawić w całości. Cebulę i czosnek obrać z łupin, posiekać na drobno.
- Rozgrzać trochę oleju na patelni, wrzucić cebulę i czosnek i zeszklić. Dodać cukinię i pieczarki. Dusić na średnim ogniu do miękkości warzyw.
- Paluszki surimi pokroić w 0,5cm plastry i dodać do warzyw. Dobrze wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Dodać musztardę i przyprawić do smaku pieprzem ziołowym, solą i słodką papryką. Całość posypać suszoną pietruszką.
- Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Gotowy kuskus podawać z mieszanką warzyw z surimi.
Przygotowanie pysznego kuskusu z warzywami i paluszkami surimi na ciepło jest bardzo prostę. Przed rozpoczęciem przygotowań należy przygotować i pokroić wszystkie składniki.
Następnie, na rozgrzanym oleju w patelni należy zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodać pokrojoną cukinię i pieczarki i dusić aż do momentu, gdy warzywa staną się miękkie.
W międzyczasie należy pokroić paluszki surimi na plastry, dodać je do warzyw i chwilę smażyć. Następnie należy dodać trochę musztardy oraz przyprawy, takie jak pieprz ziołowy, sól i słodka papryka.
Całość można posypać również suszona pietruszką.
Podczas gdy warzywa i paluszki surimi smażą się na patelni, należy zalać kaszę kuskus gorącym bulionem warzywnym i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
Gotowy kuskus można podawać z przyprawioną mieszanką warzyw z surimi. Smacznego!
Kuskus z warzywami i paluszkami surimi – dodatkowe informacje
Składniki podane na 2 porcje.