KUS KUS po arabsku w wersji bezglutenowej
Oto bezglutenowy przepis na kuskus po arabsku, który przeniesie Cię w bogate zasoby kuchni Bliskiego Wschodu. Ta egzotyczna potrawa pełna jest zapachu i smaku dzięki różnorodnym przyprawom charakterystycznym dla arabskiego stylu gotowania. Kuskus po arabsku to pyszne danie, które jest nie tylko zdrowe, ale również łatwe w przygotowaniu. Można je serwować jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs czy warzyw. To idealna opcja dla osób na diecie bezglutenowej, które szukają nowych, inspirujących przepisów. Brzmi apetycznie, prawda? Zatem przygotuj się na kulinarną podróż do słonecznej Arabii.
admin
Składniki:
- Danie główne:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 1 lampka czerwonego wytrawnego wina
- 3 pomidory średniej wielkości
- sól, pieprz, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej lub 1 łyżeczka przyprawy garam masala, szczypta chili
- Wywar:
- 2 duże marchewki
- 1/2 selera korzeniowego
- 1 pietruszka korzeń
- 150 g topinambura, można zastąpić batatami bądź ziemniakami
- kilka różyczek brokułu
- 900 ml wody
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
„Kus kus po arabsku” w wersji bezglutenowej – jak zrobić?
- Kaszę jaglaną płuczemy i zalewamy wodą, odstawiamy na 30 minut.
- Najpierw gotujemy wywar warzywny: umyte i obrane warzywa oprócz brokułu wrzucamy do wrzącej wody razem z przyprawami i gotujemy pod przykryciem przez 30-40 minut.
- 10 minut przed końcem gotowania dodajemy brokuł i gotujemy bez pokrywki do lekkiego zmięknięcia różyczek.
- W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę i w głębokiej patelni (najlepiej w woku) szklimy na maśle. Po 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory dorzucamy do cebulki i dusimy, aż się rozpadną. Następnie dodajemy odsączoną z wody kaszę i zalewamy winem. Gdy wino odparuje wlewamy odcedzony z warzyw wywar i redukujemy płyn często mieszając, by nie doprowadzić do przypalenia się potrawy. Pod koniec duszenia wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa z wywaru i i przyprawiamy.
- Smacznego 🙂
KUS KUS po arabsku w wersji bezglutenowej – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje z lampką czerwonego wytrawnego wina.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurki z papryką i cebulą
Następny przepis: Kuskus z kalafiora