Kurki w sosie śmietanowo- koperkowym
Rozważając potrawy, które potrafią zadziwić swoją delikatnością i pełnią smaku, warto pomyśleć o przepisie na kurki w sosie śmietanowo-koperkowym. To danie, które łączy w sobie najszlachetniejsze walory grzybów, a dodatkowo całkowicie uwodzi swoim aromatem. Śmietana i koperek stanowią dla kurków idealne tło, nie przytłaczając jednocześnie ich wyjątkowego smaku. To połączenie, które cieszy się ogromnym uznaniem nie tylko wśród osób, które na co dzień gotują, ale również wśród tych, którym serwowane są te wykwintne potrawy. Ponadto, można je podać na różne sposoby, na przykład jako dodatek do mięs czy ryb.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram grzybów kurek (inna nazwa pieprznik jadalny)
- 2 łyżki cukru
- 3 średnie, młode cebulki
- 100 gramów śmietany 12% (śmietana do zup i sosów)
- 1/3 szklanki mleka
- pół kostki margaryny
- 1 łyżka mąki
- 4 gałązki koperku
- sól, pieprz do smaku
Kurki w sosie śmietanowo-koperkowym – jak zrobić?
- Kurki obieramy/dokładnie czyścimy, płukamy. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy dwie płaskie łyżki cukru, jak woda zacznie wrzeć wrzucamy kurki i gotujemy 40 minut. Następnie grzybki odcedzamy. (Kurki gotujemy w wodzie z cukrem ponieważ grzyby te mają gorzkawy posmak, gotowane w ten sposób tracą tą goryczkę).
- Następnie kroimy cebulkę w piórka. Margarynę rozpuszczamy na patelni i wrzucamy cebulkę, dusimy tak około 15 minut, aby była miękka, następnie dodajemy ugotowane, odcedzone grzybki i dusimy jeszcze 10 minut.
- W miseczce łączymy ze sobą śmietanę, mleko i mąkę, dokładniej mieszamy i wlewamy do grzybków, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Sosik gotowy, smacznego 🙂
Kurki w sosie śmietanowo-koperkowym – dodatkowe informacje
Czas przygotowania podany łącznie z gotowaniem grzybków. Grzyby gotujemy od momentu zagotowania 40 minut.