Kurczak z wolnowaru
Kurczak z wolnowaru to potrawa, która zachwyci zarówno smakiem, jak i prostotą przyrządzenia. Kombinacja soczystego mięsa kurczaka i bogactwa aromatów, które rozwijają się podczas długiego, powolnego gotowania sprawia, że to danie jest ideałem domowej kuchni. Dzięki użyciu wolnowaru, składniki przepisu, który jest bogaty w białko i składniki odżywcze, mają szansę prawidłowo się połączyć, dając w efekcie niezwykle smakowite danie, które spełnia marzenia nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Jeśli poszukujesz przepisów na kurczaka z wolnowaru, ten z pewnością spełni Twoje oczekiwania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kurczak wiejski (o wadze 1.8 kg)
- 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i ziołami
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli (czubata)
- 2 cebule dymki (bez szczypioru)
Kurczak z wolnowaru – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć i osuszyć. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. W środek włożyć cebule i umieścić kurczaka w naczyniu z pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia kurczaka umieścić w misie wolnowaru i zakryć pokrywką. Włączyć wolnowar i nacisnąć guzik na Low lub High. Po skończeniu czasu wolnowar automatycznie przełączy się w tryb podgrzewania, więc jeśli nie będzie nas w domu, potrawa nam nie wystygnie. W trakcie pieczenia można polewać kurczaka wytworzonym sosem. Gotowy kurczak jest soczysty i mięciutki. Można podać z tym, co lubimy, ja podałam z pieczywem i kolorową surówką z kapusty pekińskiej.
Kurczak z wolnowaru – dodatkowe informacje
Jeśli zależy ci na chrupiącej skórce, to pod koniec pieczenia wrzuć kurczaka do piekarnika na kilka minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak z warzywami
Następny przepis: kurczak z warzywami w sosie słodko kwaśnym