Kurczak z warzywami w azjatyckim stylu

Kurczak z warzywami w azjatyckim stylu

Wybierając się w kulinarne podróże, nie sposób pominąć bogactwa smaków oferowanych przez kuchnię azjatycką. Dzisiejszy przepis, czyli kurczak z warzywami w azjatyckim stylu, doskonale oddaje jej charakter. To danie, powszechne na ulicach Azji, pozwoli każdemu poczuć sichańskie ostrości i aromatyczne przyprawy. Starannie dobrane warzywa i kurczak to główne bohaterki tej potrawy. Tworzą kompozycję pełną kolorów, smaków i różnorodności tekstur. Dla większego urozmaicenia, do kurczaka można dodać różnego rodzaju nasiona, co nada danie dodatkowego chrupkości. Te niezwykłe rozmaitości smaków azjatyckiego kurczaka z pewnością pokochasz!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 garść groszku w strączkach
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 marchew
  • 1/4 dużej cebuli
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 ml. bulionu warzywnego
  • szczypior posiekany do posypania
  • cebula prażona do posypania
  • 2 łyżki oleju

Kurczak z warzywami w azjatyckim stylu – jak zrobić?

  1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Doprawić sosem sojowym jasnym i octem ryżowym. Odstawić na bok.
  2. Kapustę pokroić w grubą kostkę, marchew w słupki, cebulę w piórka. Rozgrzać wok. Nalać olej i wrzucić warzywa. Podsmażyć na dużym ogniu, aż się zarumienią.
  3. Do warzyw dodać filety i wlać bulion razem z sosem sojowym ciemnym. Doprawić solą i pieprzem. Całość gotować ok. 10 min., aż bulion lekko odparuje i powstanie sos. Na koniec potrawkę posypać szczypiorkiem i prażoną cebulką.

Słowa kluczowe: kurczak, rozmaitości

Kurczak z warzywami w azjatyckim stylu – dodatkowe informacje

Podawać z ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak po Toskańsku
Następny przepis: Kurczak po tajsku w sosie sojowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode