Kurczak z warzywami w azjatyckim stylu
Wybierając się w kulinarne podróże, nie sposób pominąć bogactwa smaków oferowanych przez kuchnię azjatycką. Dzisiejszy przepis, czyli kurczak z warzywami w azjatyckim stylu, doskonale oddaje jej charakter. To danie, powszechne na ulicach Azji, pozwoli każdemu poczuć sichańskie ostrości i aromatyczne przyprawy. Starannie dobrane warzywa i kurczak to główne bohaterki tej potrawy. Tworzą kompozycję pełną kolorów, smaków i różnorodności tekstur. Dla większego urozmaicenia, do kurczaka można dodać różnego rodzaju nasiona, co nada danie dodatkowego chrupkości. Te niezwykłe rozmaitości smaków azjatyckiego kurczaka z pewnością pokochasz!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 garść groszku w strączkach
- kilka różyczek brokuła
- 1 marchew
- 1/4 dużej cebuli
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- sól, pieprz do smaku
- 400 ml. bulionu warzywnego
- szczypior posiekany do posypania
- cebula prażona do posypania
- 2 łyżki oleju
Kurczak z warzywami w azjatyckim stylu – jak zrobić?
- Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Doprawić sosem sojowym jasnym i octem ryżowym. Odstawić na bok.
- Kapustę pokroić w grubą kostkę, marchew w słupki, cebulę w piórka. Rozgrzać wok. Nalać olej i wrzucić warzywa. Podsmażyć na dużym ogniu, aż się zarumienią.
- Do warzyw dodać filety i wlać bulion razem z sosem sojowym ciemnym. Doprawić solą i pieprzem. Całość gotować ok. 10 min., aż bulion lekko odparuje i powstanie sos. Na koniec potrawkę posypać szczypiorkiem i prażoną cebulką.
Słowa kluczowe: kurczak, rozmaitości
Kurczak z warzywami w azjatyckim stylu – dodatkowe informacje
Podawać z ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak po Toskańsku
Następny przepis: Kurczak po tajsku w sosie sojowym