Kurczak z warzywami
Potrawa o nazwie Kurczak z Warzywami to rodzaj dania, które łączy w sobie pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa drobiowego i bogactwo witamin zawartych w warzywach. To doskonały posiłek dla osób pragnących odżywiać się zdrowo i wyważennie, ponieważ łączy w sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Prosty w przygotowaniu, jest idealny nie tylko na codzienny obiad, ale również na specjalne okazje. Kurczak z warzywami to nie tylko smaczne, ale i kolorowe danie, które z pewnością ucieszy oko każdego smakosza. Wysoka uniwersalność tej potrawy pozwala na dowolne modyfikacje składników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 5 małych ziemniaków
- 1 średnia cukinia
- 1 słodka papryka spiczasta
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- PRZYPRAWY
- zioła prowansalskie
- tymianek
- pieprz i sól
Kurczak z warzywami – jak zrobić?
- Oczyszczaną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Kawałki kurczaka oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy łyżkę oleju oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
- Kurczaka smażymy na oleju, a następnie odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy pokrojone w plastry marchewki, a po 5 minutach dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Całość delikatnie podlewamy wodą, dodajemy zioła prowansalskie oraz tymianek i smażymy kolejne kilka minut do momentu, aż warzywa delikatnie zmiękną (powinny być al dente). Na koniec dodajemy ugotowane ziemniaki w mundurkach (pokrojone w ćwiartki) oraz kawałki kurczaka. Wszystko doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i smażymy jeszcze przez chwilę. Danie posypujemy świeżą natką pietruszki.
Kurczak z warzywami – dodatkowe informacje
Danie możemy podlać bulionem lub passatą pomidorową i podawać je w lekkim sosie.
Możemy urozmaicić je także o inne warzywa, takie jak brokuł, kalafior czy seler naciowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak z sosem brie i pistacjami
Następny przepis: Kurczak z wolnowaru