Kurczak z sosem brie i pistacjami

Kurczak z sosem brie i pistacjami

Odkryj smakowity świeżości kurczaka połączony z eleganckim sosem brie oraz subtelnością słodkich pistacji w tym wyjątkowym przepisie. Kurczak z sosem brie i pistacjami to nie tylko wykwintne danie, które zachwyci podniebienie każdego smakosza, ale również eleganckie rozwiązanie na wyjątkowy obiad czy imprezę. Do obfitego kawałka soczystego kurczaka dochodzi aksamitny sos brie, z delikatnym akcentem śmietanki, który uwypukla smak mięsa. To wszystko jest wykończone chrupiącymi pistacjami, które dodają potrawie niepowtarzalnego charakteru. Kurczak z pistacjami to danie, które z pewnością zachwyci, dając wyjątkowe doznania kulinarne.

Składniki:

  • Pierś kurczaka
  • 200 gramów sera brie
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml wina
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Pistacje
  • Ryż, kasza, szpinak

Kurczak z sosem brie i pistacjami – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka przekroić na dwie części. Obtoczyć je w mące i usmażyć na oleju.
  2. Ser, śmietanę, wino umieścić w rondelku, podgrzewać do momentu roztopienia sera. Przyprawić solą.
  3. Usmażone filety ułożyć na talerzu, polać sosem, ozdobić pistacjami, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Podawać ze szpinakiem, kaszą, ryżem.

Kurczak z sosem brie i pistacjami – dodatkowe informacje

Zamiast pistacji można użyć orzechów włoskich, a filet usmażyć na maśle.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak z ryżem w kurkumie
Następny przepis: Kurczak z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode