Kurczak z ouzo i warzywami – Chicken with ouzo and vegetables
Podróżuj do słonecznej Grecji bez opuszczania domu, dzięki temu pysznemu kurczakowi z ouzo i warzywami. Ta aromatyczna potrawa łączy klasyczną mięsistą białą pierś kurczaka z bogatą paletą śródziemnomorskich warzyw, które doskonale uzupełniają jej smak. Niezapomnianego charakteru dania dodaje ouzo, tradycyjny grecki alkohol o wyrazistym anyżkowym smaku. Ten kurczak z ouzo i warzywami to nie tylko pełne smaku danie, ale też ciekawy sposób na odkrywanie wyjątkowej kuchni greckiej. Ta egzotyczna wariacja na temat tradycyjnej potrawy z kurczaka z pewnością zadziwi każdego, kto spróbuje. Odkryj ten oryginalny ouzo przepis!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 udka z kurczaka/lub tyle ile jest osób/
- 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- 150 ml ouzo
- sok z jednej pomarańczy
- łyżeczka miodu
- 2-3 gałązki rozmarynu
- główka czosnku
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka oleju
Kurczak z ouzo i warzywami – chicken with ouzo and vegetables – jak zrobić?
- Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj miód, liście laurowe, ziele angielskie, ouzo, wymieszaj. Pokrój paprykę w grubą kostkę, przekrój czosnek na połowę, dodaj wszystko do marynaty, wymieszaj. Na patelnię wlej oliwę, posól i popierz udka, opiecz je na patelni tak aby lekko się przyrumieniły. Włóż udka do marynaty. Na patelnię wlej 1-2 łyżki wody, wymieszaj i dodaj do marynaty, dodaj rozmaryn, wymieszaj i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 50-60 min. 10 min. przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę, tak aby kurczak jeszcze bardziej się przyrumienił.
Kurczak z ouzo i warzywami – Chicken with ouzo and vegetables – dodatkowe informacje
Moja rada:
– Jeśli chcesz aby kurczak miał bardziej anyżowy smak dodaj do pieczenia 1-2 gwiazdki anyżku.
– Możesz podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak z jabłkami pieczony w całości
Następny przepis: Kurczak z ryżem i warzywami