Kurczak z imbirem i owocami
Ciepłe, pikantne i pełne egzotycznych smaków danie, jakim jest Kurczak z imbirem i owocami, to wspaniała, kolorowa uczta dla zmysłów. Tez istotnym elementem jest imbir, którego świeży, korzenny smak przenikający przez soczyste kawałki kurczaka jest niezaprzeczalnie nieodzowną częścią tej potrawy. Dodajemy do tego słodko-kwasne owoce, które stanowią doskonałe tło dla intensywnych smaków reszty składników, tworząc harmonię smaków i aromatów, które sprawią, że to danie stanie się twoim ulubionym sposobem spożycia kurczaka. Dania z imbirem są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, dzięki licznych właściwościom przeciwzapalnym i przeciwwirusowym tej przyprawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kurczak – około 1700 g
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego
- Sok z 1 pomarańczy + 1 pomarańcza
- Jabłko
Kurczak z imbirem i owocami – jak zrobić?
- Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem.
Przygotować marynatę z miodu, majeranku, imbiru, przyprawy do kurczaka, przeciśniętego przez praskę czosnku dodaj odrobinę soli, pieprzu, oraz soku z pomarańczy.
Dokładnie wymieszaj.
Taką marynatą natrzeć kurczaka i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
Kurczaka wyjąc z marynaty włożyć do żaroodpornego naczynia skropić olejem i włożyć do piekarnika, piec tyle ile waży kurczak u mnie ponad 1,5 kg, wiec piekłam niecałe 2 godziny.
Po godzinie pieczenia dodać kawałki obranego jabłka, cząstki pomarańczy i odrobinę sosu sojowego.
Dopiec kurczaka do miękkości i podawać z frytkami, z kaszą co kto lubi.
Kurczak z imbirem i owocami – dodatkowe informacje
Czas podany to czas przygotowania i czas pieczenia
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kurczak z fix-em
Następny przepis: Kurczak z jabłkami pieczony w całości