kurczak z fix-em

kurczak z fix-em

Zdecydowanie warto spróbować upieczenia kurczaka z fix-em. Jest to uniwersalne danie, które może być serwowane na obiadek, kolację, a nawet na specjalną okazję. Często kojarzy się z daniem głównym, ale dla niektórych może stanowić również przekąskę. Kurczak po chińsku fix to tradycyjna potrawa, której smak przeniesie Cię w dalekie rejony Azji. Wyróżnia się bogactwem smaku, aromatu oraz kolorów dzięki świeżym warzywom oraz wyjątkowym przyprawom. Chociaż zastraszający na pierwszy rzut oka, jest dość prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 3-5 piersi z kurczaka
  • kucharek
  • przyprawa do pieczonego kurczaka (Kotanyi)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • mrożone warzywa na patelnię (Hortex)
  • fix do potraw chińskich (Knorr)
  • olej

Kurczak z fix-em – jak zrobić?

  1. Piersi pokroić w kostkę albo paski, doprawić kucharkiem i przyprawą do pieczonego kurczaka, usmażyć na rumiano na oleju. Zalać wodą ( wody tyle, żeby mięso było przykryte).
  2. Jak danie się zagotuje wsypać ryż i gotować ok. 5 minut.
  3. Przygotować fix wg przepisu.
  4. Fix i warzywa na patelnię dodać do gotującego się ryżu. Gotować 10 minut często mieszając.

kurczak z fix-em – dodatkowe informacje

Można dodać zielony koperek i pietruszkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak z brzoskwiniami
Następny przepis: Kurczak z imbirem i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode