kurczak z fix-em
Zdecydowanie warto spróbować upieczenia kurczaka z fix-em. Jest to uniwersalne danie, które może być serwowane na obiadek, kolację, a nawet na specjalną okazję. Często kojarzy się z daniem głównym, ale dla niektórych może stanowić również przekąskę. Kurczak po chińsku fix to tradycyjna potrawa, której smak przeniesie Cię w dalekie rejony Azji. Wyróżnia się bogactwem smaku, aromatu oraz kolorów dzięki świeżym warzywom oraz wyjątkowym przyprawom. Chociaż zastraszający na pierwszy rzut oka, jest dość prosty w przygotowaniu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3-5 piersi z kurczaka
- kucharek
- przyprawa do pieczonego kurczaka (Kotanyi)
- 3/4 szklanki ryżu
- mrożone warzywa na patelnię (Hortex)
- fix do potraw chińskich (Knorr)
- olej
Kurczak z fix-em – jak zrobić?
- Piersi pokroić w kostkę albo paski, doprawić kucharkiem i przyprawą do pieczonego kurczaka, usmażyć na rumiano na oleju. Zalać wodą ( wody tyle, żeby mięso było przykryte).
- Jak danie się zagotuje wsypać ryż i gotować ok. 5 minut.
- Przygotować fix wg przepisu.
- Fix i warzywa na patelnię dodać do gotującego się ryżu. Gotować 10 minut często mieszając.
kurczak z fix-em – dodatkowe informacje
Można dodać zielony koperek i pietruszkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak z brzoskwiniami
Następny przepis: Kurczak z imbirem i owocami