Kurczak z brokułami po chińsku

Kurczak z brokułami po chińsku

Zapraszamy na podróż kulinarną do Dalekiego Wschodu, dzięki naszemu przepisowi na Kurczak z brokułami po chińsku. Wyrazisty, aromatyczny i pełen bogactwa smaków, ten klasyk chińskiej kuchni to prawdziwa gratka dla miłośników azjatyckiego jedzenia. Starannie dobrana kompozycja składników zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia, a świeże brokuły dodają nie tylko koloru, ale także zdrowych składników odżywczych. Kurczak z brokułami po chińsku to perfect fusion między tradycją a nowoczesnością – proste składniki, prostota wykonania, a efekt? Niezapomniane wrażenia smakowe, które przeniosą Cię prosto do serca wielkiego, tętniącego życiem Pekinu.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 1 czerwona papryka lub 2 małe
  • garść orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 mała biała cebula
  • chili
  • kolendra mielona
  • 1/2 szklanki bulionu

Kurczak z brokułami po chińsku – jak zrobić?

  1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  2. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać.
  3. Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu.

Kurczak z brokułami po chińsku – dodatkowe informacje

Podawać z ryżem lub makaronem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym z chilli
Następny przepis: Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode