Kurczak z brokułami po chińsku
Zapraszamy na podróż kulinarną do Dalekiego Wschodu, dzięki naszemu przepisowi na Kurczak z brokułami po chińsku. Wyrazisty, aromatyczny i pełen bogactwa smaków, ten klasyk chińskiej kuchni to prawdziwa gratka dla miłośników azjatyckiego jedzenia. Starannie dobrana kompozycja składników zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia, a świeże brokuły dodają nie tylko koloru, ale także zdrowych składników odżywczych. Kurczak z brokułami po chińsku to perfect fusion między tradycją a nowoczesnością – proste składniki, prostota wykonania, a efekt? Niezapomniane wrażenia smakowe, które przeniosą Cię prosto do serca wielkiego, tętniącego życiem Pekinu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1/2 brokuła
- 1 czerwona papryka lub 2 małe
- garść orzeszków ziemnych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 mała biała cebula
- chili
- kolendra mielona
- 1/2 szklanki bulionu
Kurczak z brokułami po chińsku – jak zrobić?
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać.
- Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu.
Kurczak z brokułami po chińsku – dodatkowe informacje
Podawać z ryżem lub makaronem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym z chilli
Następny przepis: Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym