Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym z chilli
Zafascynowany kuchnią azjatycką? Mamy coś dla Ciebie! Przedstawiamy przepis na kurczaka z ananasem w sosie chilli. Idealne połączenie smaków i tekstur gwiazdy kuchni chińskiej – kurczak po chińsku z ananasem. Niezwykłe połączenie aksamitnego kurczaka z eksplozją słodkiego, soczystego ananasa, na tle pikantnej niespodzianki w postaci sosu chilli. Słodko-kwaśny smak sosu idealnie komponuje się z mięsem drobiowym, nadając potrawie charakterystycznego orientalnego smaku. Przekonaj się sam i daj się porwać niecodziennym, ale wyjątkowo smacznym kulinarnym doznaniom!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 5 łyżek mrożonego groszku
- połowa brokuła
- 2 łyżki soku z cytryny
- puszka ananasa w kawałkach
- 10 cm kawałek pora
- olej do smażenia
- przyprawa do chińszczyzny 5 smaków
- sos sojowy
- 2 cm kawałek imbiru
- łyżeczka skrobi kukurydzianej
- kawałek papryczki chili
- sezam
- 5 łyżek sosu słodko-kwaśnego chilli
- ząbek czosnku
- sól
Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym z chilli – jak zrobić?
-
1.
Kurczaka marynujemy w przyprawie 5 smaków – ok.1 łyżki – wymieszanej z odrobiną oleju. Wstawiamy do lodówki na ok.godzinę. -
2.
Chilli, cebulę, pora i czosnek kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, lekko solimy. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę a po kilku minutach zaczynamy smażyć razem z warzywami pokrojonego w paski kurczaka. Dodajemy też groszek oraz sos sojowy, ok łyżkę. -
3.
Odsączamy ananasa, sok mieszamy ze skrobią kukurydzianą i sokiem z cyyryny. Ananasa dodajemy do mięsa. -
4.
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, kiedy jest al dente wkładamy go do zimnej wody a następnie odcedzamy. Dzielimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Wlewamy sok ananasowy i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotowe danie posypujemy uprażonym sezamem.
Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym z chilli – dodatkowe informacje
Kurczaka podałam z ryżem basmati.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak z ananasem w mleczku kokosowym
Następny przepis: Kurczak z brokułami po chińsku