Kurczak w woka z bulgurem
Kurczak z woka z bulgurem to przepis łączący aromatyczne smaki azjatyckiej kuchni z korzyściami zdrowotnymi, jakie niesie ze sobą bulgur. To danie nadaje się na lekki obiad lub kolację, idealny na spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół. Od atrakcyjnego wyglądu, po niepowtarzalny smak – to danie na pewno zadowoli wszystkich miłośników kurczaka. Pikanteria dodana do kurczaka w połączeniu z delikatnym smakiem bulguru sprawi, że posiłek będzie zarówno wyjątkowy, jak i niezapomniany. Czas na podjęcie wyzwania i przygotowanie czegoś nieszablonowego. Ten kurczak z woka z bulgurem na pewno to jest!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200g kaszy bulgur
- duża pierś z kurczaka
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, curry, papryki słodkiej, papryki ostrej, szczypta kolendry + 1 jajko
- wok
Kurczak w woka z bulgurem – jak zrobić?
- Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 15-18 minut. W tym czasie pierś tniemy na drobną kostkę. Przyprawy roztrzepujemy z jajkiem. Do tego wrzucamy naszą pierś, mieszamy dokładnie, aby mięso „oblepiło” się przyprawami. Odstawiamy na 10 minut.
- Rozgrzewamy w woku łyżkę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy na złoto.
- Ugotowaną, odcedzoną kaszę dorzucamy do usmażonego już kurczaka, mieszamy całość.
- Gorące wykładamy na talerz i podajemy z zieleniną- u mnie kiełki.
Smacznego!
Kurczak w woka z bulgurem – dodatkowe informacje
Można dodać paprykę lub cukinię. Urozmaicą smak
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
Następny przepis: Kurczak z ananasem w mleczku kokosowym