Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym to delikatne danie, które spodoba się każdemu wielbicielowi białego mięsa. To połączenie soczystego kurczaka, który giętko rozpływa się w ustach, z delikatnym sosem śmietanowo-ziołowym. Ta aromatyczna propozycja będąca połączeniem smaków śmietany, ziół i wybranej palety przypraw, dostarcza uczucie pełnej satysfakcji i kulinarnego spełnienia. Zarówno zapach, jak i smak tego dania sprawią, że posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę dla zmysłów. Bez względu na okazję, obiad czy uroczysty posiłek, Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym jest idealnym wyborem.
admin
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- kilka dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 200 gram kwaśnej śmietany 18%
- szklanka wody
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- łyżka suszonej natki
- po łyżeczce tymianku, oregano i bazylii
- sól i pieprz do smaku
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym – jak zrobić?
- Filet umyć i pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać i pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko usmażyć na oleju na rumiano.
- Wodę wymieszać z mąką, dodać śmietanę dobrze wymieszać, żeby nie było grudek, wlać na patelnię z mięsem i gotować mieszając aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodać zioła, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym – dodatkowe informacje
Ja tą potrawkę podaję z grubym makaronem lub ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym
Następny przepis: Kurczak w woka z bulgurem