Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym to delikatne danie, które spodoba się każdemu wielbicielowi białego mięsa. To połączenie soczystego kurczaka, który giętko rozpływa się w ustach, z delikatnym sosem śmietanowo-ziołowym. Ta aromatyczna propozycja będąca połączeniem smaków śmietany, ziół i wybranej palety przypraw, dostarcza uczucie pełnej satysfakcji i kulinarnego spełnienia. Zarówno zapach, jak i smak tego dania sprawią, że posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę dla zmysłów. Bez względu na okazję, obiad czy uroczysty posiłek, Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym jest idealnym wyborem.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • kilka dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 gram kwaśnej śmietany 18%
  • szklanka wody
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżka suszonej natki
  • po łyżeczce tymianku, oregano i bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym – jak zrobić?

  1. Filet umyć i pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać i pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko usmażyć na oleju na rumiano.
  2. Wodę wymieszać z mąką, dodać śmietanę dobrze wymieszać, żeby nie było grudek, wlać na patelnię z mięsem i gotować mieszając aż sos zgęstnieje.
  3. Na koniec dodać zioła, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym – dodatkowe informacje

Ja tą potrawkę podaję z grubym makaronem lub ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym
Następny przepis: Kurczak w woka z bulgurem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode