Kurczak w sosie słodko – ostrym
Kurczak w sosie słodko-ostrym to jedno z ulubionych dań miłośników smaków Azji. Ten przepis łączy słodycz, pikantność oraz głębię aromatu i smaku, którymi charakteryzują się potrawy prosto z Wschodu. Sos słodko-ostry do kurczaka to idealna kombinacja składników, która zapewni niezapomniane doznania kulinarne. Właśnie ta mieszanka smaków sprawia, że danie jest tak wyjątkowe. To perfekcyjna propozycja na szybki obiad, kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę czy gości czymś innym, niż zwykły kurczak. Więc jeżeli jesteś fanem kuchni azjatyckiej lub chciałbyś spróbować czegoś nowego, ten przepis na kurczaka w sosie słodko-ostrym na pewno Cię nie zawiedzie.
admin
Składniki:
- Dwa duże filety z piersi z kurczaka
- Mieszanka warzyw chińskich (ilość wg uznania)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka (ja używam przyprawy do mięs Knorr)
- 1 jajko
- Sos:
- 2 szkl. wody
- 10 czubatych łyżek ketchupu pikantnego
- 3 – 4 łyżki miodu
- 3/4 łyżeczki chili (można mniej)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kurczak w sosie słodko – ostrym – jak zrobić?
-
1.
Piersi oczyścić i pokroić w paski. Dodać mąkę, przyprawę do kurczaka i jajko. Wymieszać i odstawić na min. pół godziny do lodówki. -
2.
Cebulę pokroić w półksiężyce i usmażyć. -
3.
Warzywa ugotować na półtwardo. -
4.
Piersi z kurczaka obsmażyć na patelni z obu stron. Nie muszą być miękkie, gdyż będą się jeszcze dusić. -
5.
Do woka lub dużego garnka wlać wodę, dodać ketchup, miód i chili. Zagotować i doprawić pieprzem i solą. Dodać mięso, warzywa i cebulę. -
6.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 – 15 min.
xxxx – dodatkowe informacje
Miód i chili proponuje dodawać stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada.
Sosu wychodzi dość dużo, więc osoby lubiące bardziej suche dania mogą zrobić sos z połowy proporcji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie słodko kwaśnym
Następny przepis: Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym