Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Dzisiejszy przepis to coś specjalnego dla miłośników azjatyckich smaków. Przedstawiamy Kurczaka w sosie słodko kwaśnym. Przyrządzony według tradycyjnej receptury z dodatkiem sosu słodko kwaśnego Łowicz, który doskonale podkreśla głębię smaku dania. Istotnym składnikiem jest kurczak, który dzięki marynacie nabiera niepowtarzalnej nuty. Kuszące aromaty, które wypełnią Twą kuchnię sprawią, że Kurczak w sosie słodko kwaśnym szybko stanie się ulubieńcem rodzinnego menu. Bogactwo smaków i prostota przygotowania to idealne połączenie na każdą okazję. Pamiętaj, dobry przepis to dopiero początek kulinarnego sukcesu!

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • szklanka mąki
  • olej roślinny
  • Sos słodko kwaśny (Łowicz)
  • 1 woreczek ryżu paraboiled
  • 1 cebula
  • sól

Kurczak w sosie słodko kwaśnym – jak zrobić?

  1. 1.
    Kurczaka kroimy w paski o grubości 1,5 cm . Jajko rozrabiamy w misce i dodajemy szczyptę soli, make przesypujemy do innej miski i również dodajemy szczyptę soli . Paski kurczaka wrzucami do jajka z solą a nastepnie obtaczamy go dokładnie w mące dociskając go z nie wielką siłą . Na patelnie nalewamy taką ilość oleju aby kurczak po wrzuceniu był zanurzony w nim w 80% co najmniej . Wrzucamy kurczaka na olej o temp. 160 st. C i smażymy przez 5 – 10 min.
  2. 2.
    W tym czasie gdy się kurczak smaży zagotowujemy wode na ryż po czym gotujemy go przez 12 min (w zależności od danych producenta ryżu).
  3. 3.
    Gdy kurczak się usmaży wykładamy go na papierowy ręczniczek aby pozbyć się nadmiernego tłuszczu .
  4. 4.
    Kroimy cebulę w kostkę , nagrzewamy garnek i gdy będzie leciał dymek z garnka wrzucamy cebule dosłownie na 15s. szybko mieszając , następnie wrzucamy kurczaka i na koniec dodajemy pół słoika sosu (może byc cały wedle własnych upodobań) , lekko zagotowujemy .
  5. 5.
    Ugotowany ryż odcedzamy . wykładamy na talerz i , polewamy naszym sosem z kurczakiem i cebulą i smacznego 🙂

Kurczak w sosie słodko kwaśnym – dodatkowe informacje

Oczywiście ryż można uformować na talerzu np. zrobić z niego okrągły pierścień i do środka dodać sos 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w sosie pomarańczowym
Następny przepis: Kurczak w sosie słodko - ostrym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode