Kurczak w sosie pomarańczowym

Kurczak w sosie pomarańczowym

Ciesz się smakiem nasiona smaku, przygotowując kurczaka w sosie pomarańczowym. Ten autorski przepis jest mieszanką słodkawej świeżości cytrusu i sycącego smaku kurczaka. Soczysty kurczak zanurzony w wykwintnym sosie, jakim jest zdecydowanie sok pomarańczowy, tworzy perfekcyjną harmonię smaków. Intrygujące i wyraziste połączenie proponowane jest dla tych, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów. Pomarańczowy smak kurczaka przynosi orzeźwiającą nutę do tradycyjnego dania, czyniąc każdy kęs satysfakcjonującym. To danie z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe przy każdej okazji. Przygotuj się na kulinarne odkrycie i zacznij gotować kurczaka w sosie pomarańczowym.

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka
  • 200 g marchewki
  • 2 duże pomarańcze (500 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/2 malej papryczki chili
  • 1/2 szklanki rosołu lub wody
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • sól
  • 200 g ryżu basmati
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • gałązki pietruszki do dekoracji

Kurczak w sosie pomarańczowym – jak zrobić?

  1. Pomarańcze dokładnie szorujemy. Osuszamy. Z jednej ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Drugą pomarańczę przekrawamy na pół. Z jednej połowy również wyciskamy sok. Drugą połowę zostawiamy do dekoracji. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2 łyżki wiórków marchewki odkładamy do dekoracji. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazda nasiennego i drobno kroimy.
  2. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania płynu. Lekko solimy. Dodajemy marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z pomarańczy, starty imbir i posiekaną papryczkę. Mieszamy, dodajemy sok pomarańczowy, sok z cytryny, sos sojowy, miód i rosół lub wodę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10-15 minut.
  3. Jeśli zbyt dużo sosu wyparuje, uzupełniamy go wodą. Skrobię rozprowadzamy w połowie szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą.
  4. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną zieloną pietruszką.
  5. Na talerze wykładamy porcje ryżu z pietruszką i kurczaka wraz sosem. Dekorujemy plasterkami pomarańczy, wiórkami marchewki i gałązkami zielonej pietruszki.

Kurczak w sosie pomarańczowym – dodatkowe informacje

Tak przyrządzonego kurczaka można podać z samym ryżem lub kaszą kuskus.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w sosie pesto
Następny przepis: Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode