Kurczak w sosie ostrygowym

Kurczak w sosie ostrygowym

W kuchni azjatyckiej sos ostrygowy pełni niezwykle istotną rolę, dodając potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jednym z przepisów, w którym odgrywa główną rolę jest kurczak w sosie ostrygowym. Jest to daniem przede wszystkim prostym, ale również wyrazistym i sycącym. Kurczak dzięki marynacie z sosu ostrygowego nabiera niezwykłego smaku i aromatu. Dodatki w postaci warzyw, przypraw i aromatycznegóż ryżu dopełniają całość, tworząc danie, które zachwyca swoją orientalną nutą. Taki przepis to doskonały pomysł na odmienienie codziennego menu i wprowadzenie do niego trochę egzotyki.

Składniki:

  • 300 gramów filetu z kurczaka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
  • 0,5 czerwonej papryki
  • olej do smażenia
  • 2 gałązki dymki
  • 6 łyżek sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 opakowania grzybów mun
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/4 małej puszki pędów bambusa
  • 0,5 opakowania makaronu chow mein

Kurczak w sosie ostrygowym – jak zrobić?

  1. Grzyby i makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Filet kroimy w kostkę. Z cukru, sosu sojowego, octu ryżowego, mąki kukurydzianej i imbiru robimy marynatę i dodajemy do kurczaka. Odstawiamy na 15 minut.
  3. Pędy bambusa przez chwilę moczymy we wrzątku i odcedzamy.
  4. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy dwie minuty na dużym ogniu, stale mieszając.
  5. Dodajemy paprykę, grzyby mun i pędy bambusa. Smażymy chwilę i dodajemy sos ostrygowy.
  6. Na końcu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.

Kurczak w sosie ostrygowym – dodatkowe informacje

Do smażenia użyłam oleju sezamowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w sosie pieczeniowym
Następny przepis: Kurczak w sosie pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode