Kurczak w sosie miodowym
Przepis na kurczaka w sosie miodowym to propozycja wyjątkowej potrawy, która zdobiła już niejedno domowe przyjęcie. To smakowita kompozycja delikatnej piersi kurczaka i słodko-pikantnego sosu, zdominowanego przez aromatyczny miód. Jest to danie o egzotycznym zabarwieniu, które może przywołać na myśl smaki kuchni indyjskiej. Łącząc tradycyjne składniki z intrygującymi dodatkami, te piersi z kurczaka stają się niezapomnianą ucztą dla podniebienia. Kurczak w sosie miodowym to danie, które zadowoli zarówno miłośników wykwintnych dań, jak i tych, którzy cenią prostotę i szybkość przygotowania. Jest to prawdziwa perła wśród przepisów na domowe obiady.
Składniki:
- Pierś kurczaka (1 sztuka)
- Woreczek ryżu
- Mleko (200 ml)
- Płynny miód (2-3 łyżki)
- Chili w proszku
- Mąka (2 łyżki)
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
- Kurkuma
Kurczak w sosie miodowym – jak zrobić?
- Kurczaka pokroić w kostkę. W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz i chili, następnie obtoczyć w tej mieszance kurczaka. Dodaj tyle chili, ile lubisz ostre, czyli około 1 łyżeczki. Odstaw kurczaka do lodówki.
- W tym czasie rozpuść miód w mleku. Możesz delikatnie podgrzać jeśli chcesz, żeby się szybciej rozpuścił.
- Na głębokiej patelni usmaż kurczaka na rumiano na oleju. Gdy już będzie usmażony, dodaj mleko z miodem i dusz na otwartym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Ugotuj ryż z dodatkiem soli i kurkumy.
xxxx – dodatkowe informacje
Mleko z miodem powinno być słodkie, dlatego warto spróbować przed dolaniem do mięsa. Jeżeli sos wyjdzie niezbyt ostry można dodać ostrej papryki do sosu pod koniec duszenia.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie mandarynkowym
Następny przepis: Kurczak w sosie paprykowym