Kurczak w sosie miodowym
Przepis na kurczaka w sosie miodowym to propozycja wyjątkowej potrawy, która zdobiła już niejedno domowe przyjęcie. To smakowita kompozycja delikatnej piersi kurczaka i słodko-pikantnego sosu, zdominowanego przez aromatyczny miód. Jest to danie o egzotycznym zabarwieniu, które może przywołać na myśl smaki kuchni indyjskiej. Łącząc tradycyjne składniki z intrygującymi dodatkami, te piersi z kurczaka stają się niezapomnianą ucztą dla podniebienia. Kurczak w sosie miodowym to danie, które zadowoli zarówno miłośników wykwintnych dań, jak i tych, którzy cenią prostotę i szybkość przygotowania. Jest to prawdziwa perła wśród przepisów na domowe obiady.
admin
Składniki:
- Pierś kurczaka (1 sztuka)
- Woreczek ryżu
- Mleko (200 ml)
- Płynny miód (2-3 łyżki)
- Chili w proszku
- Mąka (2 łyżki)
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
- Kurkuma
Kurczak w sosie miodowym – jak zrobić?
- Kurczaka pokroić w kostkę. W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz i chili, następnie obtoczyć w tej mieszance kurczaka. Dodaj tyle chili, ile lubisz ostre, czyli około 1 łyżeczki. Odstaw kurczaka do lodówki.
- W tym czasie rozpuść miód w mleku. Możesz delikatnie podgrzać jeśli chcesz, żeby się szybciej rozpuścił.
- Na głębokiej patelni usmaż kurczaka na rumiano na oleju. Gdy już będzie usmażony, dodaj mleko z miodem i dusz na otwartym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Ugotuj ryż z dodatkiem soli i kurkumy.
xxxx – dodatkowe informacje
Mleko z miodem powinno być słodkie, dlatego warto spróbować przed dolaniem do mięsa. Jeżeli sos wyjdzie niezbyt ostry można dodać ostrej papryki do sosu pod koniec duszenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie mandarynkowym
Następny przepis: Kurczak w sosie paprykowym