Kurczak w sosie miodowym

Kurczak w sosie miodowym

Przepis na kurczaka w sosie miodowym to propozycja wyjątkowej potrawy, która zdobiła już niejedno domowe przyjęcie. To smakowita kompozycja delikatnej piersi kurczaka i słodko-pikantnego sosu, zdominowanego przez aromatyczny miód. Jest to danie o egzotycznym zabarwieniu, które może przywołać na myśl smaki kuchni indyjskiej. Łącząc tradycyjne składniki z intrygującymi dodatkami, te piersi z kurczaka stają się niezapomnianą ucztą dla podniebienia. Kurczak w sosie miodowym to danie, które zadowoli zarówno miłośników wykwintnych dań, jak i tych, którzy cenią prostotę i szybkość przygotowania. Jest to prawdziwa perła wśród przepisów na domowe obiady.

Składniki:

  • Pierś kurczaka (1 sztuka)
  • Woreczek ryżu
  • Mleko (200 ml)
  • Płynny miód (2-3 łyżki)
  • Chili w proszku
  • Mąka (2 łyżki)
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Kurkuma

Kurczak w sosie miodowym – jak zrobić?

  1. Kurczaka pokroić w kostkę. W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz i chili, następnie obtoczyć w tej mieszance kurczaka. Dodaj tyle chili, ile lubisz ostre, czyli około 1 łyżeczki. Odstaw kurczaka do lodówki.
  2. W tym czasie rozpuść miód w mleku. Możesz delikatnie podgrzać jeśli chcesz, żeby się szybciej rozpuścił.
  3. Na głębokiej patelni usmaż kurczaka na rumiano na oleju. Gdy już będzie usmażony, dodaj mleko z miodem i dusz na otwartym ogniu aż sos zgęstnieje.
  4. Ugotuj ryż z dodatkiem soli i kurkumy.

xxxx – dodatkowe informacje

Mleko z miodem powinno być słodkie, dlatego warto spróbować przed dolaniem do mięsa. Jeżeli sos wyjdzie niezbyt ostry można dodać ostrej papryki do sosu pod koniec duszenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w sosie mandarynkowym
Następny przepis: Kurczak w sosie paprykowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode