Kurczak w sosie mandarynkowym
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego połączenia tradycyjnej kuchni z nutą egzotyki. Kurczak w sosie mandarynkowym to pomysł na aromatyczną potrawę, która rozpali podniebienia nie tylko miłośników kuchni azjatyckiej. Słodko-kwasny smak mandarynek idealnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka, nadając mu wyjątkowego charakteru. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy poszukują nowych, oryginalnych smaków i nie boją się eksperymentować w kuchni. Kurczak w sosie mandarynkowym to także znakomita propozycja na romantyczną kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Ta wyjątkowa kompozycja smaków z pewnością zachwyci Waszych gości. Spróbujcie sami.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 20 dag ryżu
- 4 łyżki zielonego sosu z chili
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- puszka mandarynek
- 2 łyżki marynowanych grzybów mun
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka płatków suszonej chili
- olej
- żółta papryka
- mąka
Kurczak w sosie mandarynkowym – jak zrobić?
- Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Oprószamy mąką i smażymy ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Wlewamy po łyżce sosu sojowego i z chili. Wkładamy grzyby. Chwilę smażymy.
- Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski. Mandarynki osączamy. Syrop wraz z papryką dodajemy do mięsa. Gotujemy na małym ogniu, aż syrop odparuje, a sos lekko zgęstnieje. Wkładamy kilka cząstek mandarynek i mieszając, jeszcze chwilę gotujemy. Posypujemy natką pietruszki oraz płatkami chili. Dekorujemy resztą mandarynek. Podajemy z ryżem.
Porady – Kurczak w sosie mandarynkowym – dodatkowe informacje
● Sos będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodamy do niego 2 łyżki startej skórki z mandarynki.
● Fileta można zastąpić mięsem z udek.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie majonezowo-śmietanowym
Następny przepis: Kurczak w sosie miodowym