Kurczak w sosie imbirowym
Kurczak w sosie imbirowym to smaczne i aromatyczne danie, które doskonale smakuje zarówno na codziennym obiedzie, jak i na wyjątkowej rodzinnej kolacji. Twarde kurczaka doskonale komponuje się z ostrym, przyjemnie pachnącym imbirem tworząc niezwykle zaskakujący duet smaków. Dodatkowo sos imbirowy zapewnia kurczakowi idealne nawilżenie, nadając mu soczystości i aksamitnej konsystencji. Ten eksotyczny przepis, którego korzenie sięgają azjatyckiej kuchni, zaczaruje Cię swoją unikalnością i intensywnością smaku. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem orientalnych przypraw, ten wyrazisty sos imbirowy może przekonać Cię do eksperymentowania w kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 40 dag pieczarek
- czerwona papryka
- 1/2 słoika imbiru w zalewie
- sól, pieprz
- mąka
- bułka tarta
- 2 jajka
- 1/2 kostki margaryny
Kurczak w sosie imbirowym – jak zrobić?
-
1.
Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Dusimy do miękkości na łyżce margaryny. -
2.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Poddusza my w rondlu na odrobinie margaryny. Paprykę przekładamy do pieczarek, chwilę dusimy, a następnie zagęszczamy łyżką mąki wymieszanej z wodą. Wkładamy osączony imbir. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. -
3.
Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż na pół. Lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na reszcie margaryny. -
4.
Mięso przekładamy do sosu i chwilę dusimy. Podajemy z ryżem lub tostami.
Kurczak w sosie imbirowym – dodatkowe informacje
● Zamiast pieczarek możemy użyć suszonych grzybów.
● Filety możemy usmażyć bez panierowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie gyros
Następny przepis: Kurczak w sosie majonezowo-śmietanowym