Kurczak w sosie imbirowym

Kurczak w sosie imbirowym

Kurczak w sosie imbirowym to smaczne i aromatyczne danie, które doskonale smakuje zarówno na codziennym obiedzie, jak i na wyjątkowej rodzinnej kolacji. Twarde kurczaka doskonale komponuje się z ostrym, przyjemnie pachnącym imbirem tworząc niezwykle zaskakujący duet smaków. Dodatkowo sos imbirowy zapewnia kurczakowi idealne nawilżenie, nadając mu soczystości i aksamitnej konsystencji. Ten eksotyczny przepis, którego korzenie sięgają azjatyckiej kuchni, zaczaruje Cię swoją unikalnością i intensywnością smaku. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem orientalnych przypraw, ten wyrazisty sos imbirowy może przekonać Cię do eksperymentowania w kuchni.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 40 dag pieczarek
  • czerwona papryka
  • 1/2 słoika imbiru w zalewie
  • sól, pieprz
  • mąka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny

Kurczak w sosie imbirowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Dusimy do miękkości na łyżce margaryny.
  2. 2.
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Poddusza my w rondlu na odrobinie margaryny. Paprykę przekładamy do pieczarek, chwilę dusimy, a następnie zagęszczamy łyżką mąki wymieszanej z wodą. Wkładamy osączony imbir. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  3. 3.
    Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż na pół. Lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na reszcie margaryny.
  4. 4.
    Mięso przekładamy do sosu i chwilę dusimy. Podajemy z ryżem lub tostami.

Kurczak w sosie imbirowym – dodatkowe informacje

● Zamiast pieczarek możemy użyć suszonych grzybów.

● Filety możemy usmażyć bez panierowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w sosie gyros
Następny przepis: Kurczak w sosie majonezowo-śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode