Kurczak w sosie gyros

Kurczak w sosie gyros

Zapraszamy na wyjątkową kulinarną podróż do serca kultur kuchni śródziemnomorskiej, których jednym z najjaśniejszych symboli jest sos gyros. Dzięki naszemu przepisowi, będziesz mógł odtworzyć jego unikalny smak w domu. Kurczak w sosie gyros to danie pełne aromatów i przypraw, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Kurczak, dzięki swej delikatności, idealnie komponuje się z pikantnym, pełnym charakteru sosem. Od razu poczujesz, jak Twoja kuchnia napełnia się zapachami kuchni greckiej. Czas przygotować się na prawdziwą fiestę smaków – sosem gyros z kurczaka będzie prawdziwym hitem każdej domowej kolacji lub spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  • na 2-3 porcje:
  • 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Kurczak w sosie gyros – jak zrobić?

  1. Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody.
  2. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawą gyros, kurkumą i słodką papryką.
  3. Cebulę podzielić na 4 części i posiekać w drobną kostkę w blenderze, zeszklić na maśle.
  4. Paprykę i seler naciowy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przez chwilę posiekać w blenderze.
  5. Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą.
  6. Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę.
  7. Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić. Przyprawić solą i pieprzem.

[Tytuł] – dodatkowe informacje

Podawać z kaszą i ulubioną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w sosie curry z mango
Następny przepis: Kurczak w sosie imbirowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode