Kurczak w sosie curry z mango
Od dawna wiadomo, że kuchnia indyjska jest mistrzem w łączeniu pikantnych aromatów. Jednym z popularniejszych dań jest kurczak w sosie curry z mango. Ten przepis to idealne połączenie delikatnego mięsa kurczaka z silnym smakiem sosu curry i słodkością dojrzałego mango. To danie pełne tropikalnych smaków i intensywnych nut, które na pewno zachwycą wszyscy miłośnicy egzotycznych wrażeń. Połączenie klasycznego sosu curry z mango to nie tylko wyrazisty smak, ale i odżywcza bomba, dostarczająca organizmowi wielu niezbędnych składników. Doskonałe na wyjątkową kolację lub letni obiad.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 dużego mango
- 1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego
- garść świeżej kolendry (zastąpiłam listkami świeżej mięty)
- Do zamarynowania
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta ostrej papryki w proszku
- szczypta mielonego imbiru (można użyć świeżego)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki curry
- sól i pieprz
Kurczak w sosie curry z mango – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczypta soli.
- Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, dodajemy kurczaka i na chwilę odstawiam.
- Mango obieramy, miąższ kroimy w kostkę (starając się unikać włókien od pestki).
- Rozgrzewamy wok lub na większą patelnię, dodajemy kurczaka i podsmażamy.
- Dodajemy mango i obsmażamy razem przez pół minuty.
- Następnie ostrożnie wlewamy mleko kokosowe.
- Całość gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Ryż przekładamy do miseczek, wykładamy sos i posypujemy kolendrą lub listkami mięty.
xxxx – dodatkowe informacje
Przed podaniem danie najlepiej posypać kolendrą, możecie ją całkowicie pominąć lub tak jak ja kurczaka posypać odrobiną świeżej mięty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami
Następny przepis: Kurczak w sosie gyros