Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami
Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami to danie godne najwyższych pochwał. Wyrazista, pełna smaku curry zostaje pięknie zrównoważona przez słodycz dojrzałych brzoskwiń. To połączenie smaków przenosi nas na Indie, znaną ze swych zawsze intrygujących, smakowych mieszanki. Kremowy sos, aromatyczny kurczak i soczyste owoce stają się idealnym towarzystwem dla ryżu lub chleba naan. Eksperymentowanie z dodatkami, jak papryka, dodaje kolejnej warstwy smaku, ale jest to opcjonalne. Przyrządzenie kurczaka w sosie curry z brzoskwiniami może być dla niektórych wyzwaniem, ale z pewnością wartym podjęcia. Ta odważna kompozycja smaków na pewno ożywi Twój stół.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 60 dekagramów piersi z kurczaka
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 paczka curry
- pieprz
- sól
- 2 kostki rosołowe
- 250 ml słodkiej śmietanki 12%
- 3 łyżki mąki pszennej
Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami – jak zrobić?
- Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wrzucamy mięso do garnka i dodajemy syrop z puszki brzoskwiń oraz 1 paczkę curry. Dusimy przez 10 min.
- Gotujemy ok. 2 l wody z 2 kostkami rosołowymi. W kubku rozpuszczamy mąkę w śmietance i dodajemy do wody, aby powstał sos. Do smaku dodajemy sól i pieprz.
- Do sosu dodajemy pokrojone w paski brzoskwinie oraz filet z syropem. Całość gotujemy przez ok. 20 min.
xxxx – dodatkowe informacje
Kurczak w sosie curry z brzoskwiniami
Sos najlepiej podawać z ryżem jaśminowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem
Następny przepis: Kurczak w sosie curry z mango